Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за

...
Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за
Коментари Харесай

Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна - Политика

Полша, Румъния, Съединени американски щати и Англия са купували българските оръжия за Украйна, оповестиха съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев на брифинг в Народното събрание .

Те подчертаха, че директен експорт за Украйна е нямало и в този смисъл не е нарушен нито един закон или решение. Петков и Василев не дадоха еднопосочен отговор дали Корнелия Нинова е знаела коя е крайната дестинация на оръжията. Тя на няколко пъти е заявявала, че алена линия за левицата е изпращането на военна помощ за Украйна. По думите на експремиера Петков тя даже е заявявала, че ще се отдръпна от ръководещата коалиция.

Повод за брифинга са изявления на " " и " ", в които се твърди, че " България скрито избави Украйна " с доставки на гориво и муниции, които българия е изнасяла, които посредством медиатори стигали до Украйна. Пред  " Ди Велт " някогашният министър председател Кирил Петков декларира, че " към една трета от боеприпасите, нужни на украинската войска в ранната фаза на войната, идвали от България ". Асен Василев пък споделя, че в няколко момента българският експорт на дизел за Украйна е покривал от 40% от потребностите на страната. Твърденията се удостоверяват от външният министър на Украйна, който споделя:

" Докато някои членове на българската ръководеща коалиция заемаха страната на Русия, Петков реши да бъде от вярната страна на историята. "

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, съобщи, че изпращането на оръжия за Украйна, включително и безплатно, е дълготрайна политика на обединяването.

" Проблем е. Мисля, че България трябваше да заеме почтена позиция и ясно да съобщи, че ние по всякакъв начин поддържаме Украйна... Вероятно, с цел да се скрие този факт, трябваше да се мине през медиатори, е довело и до загуби за България. Лицемерието коства пари. Все отново значимото е, че това се е случвало. "

Бившият министър на защитата в кабинета " Петков " и водач на " Български напредък " Стефан Янев сподели, че няма нищо ново в изнесената информация. Той е на мнение, че е обикновено, изключително в изискванията на война, оръжейната индустрия да търси пазари.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия пък към момента има вяра, че нито един коршум не е стигнал до Украйна:

" Това просто е несериозно. Няма нито един изнесен патрон. Не знам какво е удостоверил Кирил Петков. Тук имаше парламентарен надзор, служебният министър на защитата сподели, че няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са обстоятелствата. "

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че " Ди Велт " са разкрили топлата вода и добави, че с подписа на Нинова за изнасяни оръжия за милиарди.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов съобщи, че още по време на ръководството на кабинета " Петков " от ГЕРБ-СДС са ги призовавали да си признаят обществено, че се изпраща оръжие и още в предходния парламент да вземат формалното решение за военнотехническа помощ за Украйна. 

" Не са разкрили нещо ново, то е ясно, че отиваха оръжия за Украйна още тогава. Големият проблем е за какво лъгаха. Защо Кирил Петков и Корнелия Нинова излъгаха и обясняваха сума време, че нито един патрон не е отишъл за Украйна. "

Митов добави, че ако по времето на предходния парламент е било признато решението за военнотехническа помощ, то в този момент като най-малко страната ни е можела да се възползва от стратегиите за взаимопомощ на НАТО и да модернизира въздушната си защита. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР