Полша реши да снабди превантивно населението си с йодни таблетки.

...
Полша реши да снабди превантивно населението си с йодни таблетки.
Коментари Харесай

В Полша отварят пунктове за раздаване на таблетки йод

Полша реши да достави превантивно популацията си с йодни таблетки. Те се употребяват при вероятно радиоактивно облъчване в резултат на случай в атомна централа. Полските управляващи желаят да са готови за най-лошите сюжети, в случай че се случи нещо в Запорожката атомна електроцентрала в прилежаща Украйна. 

Във връзка с войната в Украйна и обстрелите в региона на Запорожката атомна електроцентрала, полското държавно управление реши да отвори пунктове за разпространяване на безвъзмездни таблетки йод в цялата страна.

 
Тези действия попадат в така наречен спешен мениджмънт, подготовка при възможна повреда в атомната централа. Таблетките, съдържащи така наречен " постоянен йод ", имат за цел да предпазят щитовидната жлеза от вероятно облъчване и попиване на радиоактивния йод, който се отделя след възможна повреда в атомна електроцентрала. За момента няма действителна заплаха от радиоактивно заразяване, само че желаеме да сме готови за всички разновидности.
Блажей Побожи – заместник-министър на вътрешните работи

Училища, кметства и пожарни, като тази в Милановек, се трансфораха в пунктове за разпространяване на йодни таблетки.

 
Всъщност от 26 февруари ние участваме в тази война, тъй като приехме бежанци тук. Бяхме сюрпризирани от решението за хапчетата, само че сме готови за това. Хората са обезпокоени, питат за тези хапчета – по какъв начин би трябвало да ги получат, по кое време ще стане това?
Марсин Росак – пожарникар

Хората се интересуват за следствията от приема на лекарството...

 
Искам също да знам какъв резултат ще има върху детето ми.
Йоана – жителка на Милановек

Процедурата за разпределяне на таблетките е бърза и ефикасна, без спомагателна инспекция на кандидатстващите.

 
Процедурата по разпределяне на таблетки калиев йодид ще стартира след анонс от министъра на вътрешните работи. Всяко лице, което желае да получи препарата, ще би трябвало да се яви в пункта за разпространяване. Ще се дава на хора до 60-годишна възраст и на деца с документално единодушие от родителите им.
Себастиан Литевницки – секретар на кметството на Милановек

През последните седмици доста поляци започнаха да купуват йодни таблетки, до момента в който други остават скептични към лекарството, поставяйки под въпрос вероятните странични резултати, какъвто беше казусът с имунизациите. 

Магдалена Ходовник от Варшава за Euronews.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР