Полша разкритикува в четвъртък Европейския парламент заради , която поставя

...
Полша разкритикува в четвъртък Европейския парламент заради , която поставя
Коментари Харесай

Полша защити унгарското председателство на ЕС след критиките от Европарламента

Полша разкритикува в четвъртък Европейския парламент поради, която слага под въпрос способността на Унгария да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през идната година заради опасения за правосъдната самостоятелност, съобщи " Ройтерс ".

Въпреки забележителното изстудяване на връзките поради другите им позиции за войната в Украйна, Полша и Унгария остават единни в опълчването си на това, което считат за неоправдана интервенция от страна на Брюксел в промени, които съгласно критиците подкопават независимостта на правосъдната система.

" Това е очевидно нарушаване на европейските правила в най-важната им форма, а точно разпоредбите " записани в договорите ", сподели министър председателят Матеуш Моравецки на конференция в Молдова. " Разрушаването на целия метод на ръководство на Европейски Съюз по този метод е освен път за на никое място, само че е и път към пропастта ", добави Моравецки.
Резолюцията, която беше утвърдена с 442 против 114 гласа и 33 въздържали се, слага под въпрос по какъв начин Унгария може да поеме председателството " поради неспазването от нейна страна на правото и полезностите на Европейски Съюз и правилото на лоялно съдействие ". Според календара, координиран от всички държавни управления на Европейски Съюз през 2016 година, Унгария би трябвало да ръководи блока сред юли и декември 2024 година

Унгария и Полша от дълго време са в несъгласие с Европейски Съюз по голям брой въпроси, като върховенството на закона, свободата на медиите и правата на ЛГБТК общността. Европейски Съюз замрази милиарди евро средства за Будапеща и Варшава заради своите опасения.

Унгария може да получи към 5.8 милиарда евро безплатни помощи и още 9.6 милиарда евро евтини заеми от Европейски Съюз, само че, до момента в който националистическото държавно управление в Будапеща не приложи промени за възстановяване на правосъдната самостоятелност и справяне с корупцията.
Във вторник и Държавният департамент на Съединени американски щати показаха угриженост поради нов, който съгласно тях би могъл дейно да забрани, без да обезпечава подобаващ правосъден надзор, на хора, за които се счита, че са работили под съветско въздействие, да заемат обществени длъжности. Главният политически консултант на унгарския министър председател Виктор Орбан Балаш Орбан съобщи в " Туитър ", че Унгария е " изнудвана от Брюксел поради антивоенната си позиция ".

Унгария отхвърли да даде каквото и да е военно съоръжение на своя комшия и разкритикува глобите на Европейски Съюз против Москва.

" Честен медиатор "

цитира дипломатически източници, съгласно които има слаба вероятност националните държавни управления да последват Европарламента и да упорстват за прекъсване на председателството на Унгария.

Изданието напомня, че Унгария, която за последно заемаше ротационното председателство през 2011 година, би трябвало да поеме шестмесечното управление на Съвета на министрите по-малко от месец след идващите.
Резолюцията на Европарламента не е правно обвързваща и решението да се лиши Унгария или която и да е друга страна от шестмесечното председателство ще изисква единомислещото единодушие на 27-те държавни управления на Европейски Съюз. Въпреки че министърът по европейските въпроси на Германия Ана Люрман сподели пред кореспонденти тази седмица, че има " подозрения " за това дали Унгария може сполучливо да заеме председателството, акцентирайки върховенството на закона и двусмислената позиция в поддръжка на Украйна, измежду дипломатите в Брюксел няма огромен интерес да упорстват по въпроса.

" Когато една страна влезе в ролята на ръководител, тя поема тази роля, като почтен медиатор, става неутрална ", сподели зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер пред EURACTIV, добавяйки, че " в случай че това е методът на унгарците, тогава ще имаме обикновено председателство. "

На конференция в сряда Софи инт Велд, нидерландски демократичен народен представител, сподели, че евродепутатите би трябвало да потърсят способи за " понижаване на съдействието до минимума " по време на унгарското председателство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР