Полша призова в петък посланика на Беларус, заяви говорител на

...
Полша призова в петък посланика на Беларус, заяви говорител на
Коментари Харесай

Напрежение! Полша обвини Беларус в стрелба по нейни войници на границата

Полша прикани в петък посланика на Беларус, съобщи представител на външното министерство, откакто гранични чиновници упрекнаха беларуската страна, че са стреляли по полски бойци, патрулиращи границата, оповестява " Ройтерс ".

Полша наложи изключително състояние на беларуската граница на фона на възходящия брой мигранти от страни като Афганистан и Ирак, които се пробват да преминат, което съгласно Брюксел и Варшава е форма на хибридна война, предопределена да окаже напън върху Европейски Съюз поради глобите, които наложи на Минск.

" Беларуски патрул стреля по бойци на полската войска, които патрулират границата с нас ", съобщи държавната осведомителна организация PAP, представена от представителя на граничната защита Анна Михалска. " Вероятно са употребявали халосни муниции. На никой нищо не се е случило. "

Говорителят на външното министерство Лукаш Ясина съобщи, че краткотрайно ръководещият посолството Александър Часновски е бил свикан да разиска " провокации " от беларуската страна на границата.

На излизане от министерството представителят на Беларус Часновски отхвърли да е имало пукотевица по границата.

През август Полша стартира построяването на ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, с цел да ограничи противозаконните гранични пунктове, макар рецензиите, че с някои мигранти се отнасят безчовечен.

Полша възнамерява да укрепи границата си със система от сензори за придвижване и камери, по модел на гръцката граница с Турция, сподели вътрешният министър.

Полският министър председател изрази поддръжка за бойците и граничните чиновници, които пазят границата с Беларус от миграционен напън, откакто против тях бе стреляно от беларуските сили, оповестява АП.

Премиерът Матеуш Моравецки съобщи, че " всички държавни пълномощия " са с граничната защита и военните, които пазят границата. " Аз съм и постоянно ще бъда твърдо с нашите бойци и нашите гранични чиновници ", сподели Моравецки. " Искам да благодаря на нашите служби за техния професионален и виновен метод. "

Говорител на граничната защита на Полша съобщи, че белоруските сили са стреляли по източната граница на Европейския съюз. Анна Михалска сподели, че защитата е подложена на възходящ напън и стрес, защото има възходящ брой произшествия, при които се хвърлят предмети против военнослужещите от Полша от страна на Беларус.

Членовете на Европейски Съюз Полша, Литва и Латвия пазят границите си от натиска на мигранти, заявявайки, че са проведени и насърчавани от подкрепяното от Москва беларуско държавно управление, стремящо се да дестабилизира Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР