Полша предупреди за опасност от избухване на нова миграционна криза

...
Полша предупреди за опасност от избухване на нова миграционна криза
Коментари Харесай

Полша предупреди за нарастване на миграционния наплив по границата с Беларус

Полша предизвести за заплаха от експлоадиране на нова миграционна рецесия по границата ѝ с Беларус, откакто по-рано през днешния ден полската гранична защита избави 10 мигранти в тресавище на полско-беларуската граница, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 748
" Днес чиновници на Граничната защита, в съдействие с сътрудниците си от други служби, избавиха при извънредно комплицирана интервенция десетима чужденци ", се споделя в известието на службата за защита на границите. " Спасени са общо осем жители на Шри Ланка и по един на Индия и Пакистан. "

Миналата година вълна от мигранти от Африка и Близкия изток, които пробваха да влязат в Полша през Беларус, провокира филантропична рецесия, за която Варшава и Евросъюзът, че е съзнателно основана от Минск за да дестабилизира Европейски Съюз. Беларуските управляващи изрично отхвърлиха да са транспортирали мигранти със самолети до Беларус и да си ги принуждавали да пресичат границата нелегално.

На фона на опасенията за сигурността към войната в Украйна Варшава заяви, че е забелязала нараснала интензивност на мигрантите от беларуската страна на границата, по тази причина полските управляващи още веднъж подозират допустима интервенция на Минск.

През последните месеци полската Гранична защита постоянно регистрира по над 100 опита дневно за нелегално секване на границата от страната на Беларус, което е внезапно нарастване в съпоставяне с  следените през лятото нива.

Полша построи стена по границата с Беларус и сега я оборудва и с камери и датчици. Подобно преградно оборудване с бодлива тел се построява и по границата с съветския анклав Калининград, защото Варшава преглежда територията на анклава като евентуален маршрут за незаконна миграция.

Говорител на полската работа за гранична защита изрази мнение, че засиленият мигрантски напор напоследък е обвързван с опит на мигрантите да влязат на полска територия, преди да е проработила новата електронна система за защита на границата с Беларус, която ще направи по-трудно противозаконното ѝ секване.

" Беларуските служби и хората, свързани с режима на беларуския президент Александър Лукашенко знаят това и желаят да съберат колкото се може по-голяма група чужденци, която да се опита да премине границата ", сподели представителят.

За видян засилен мигрантски напор към Полша напоследък заяви и Анна Албот, представител на Група " Граница " (Grupa Granica), неправителствена организация, помагаща на мигрантите. По думите ѝ откакто е била приключена стената по границата с Беларус, организацията е получила над 1800 позвънявания от мигранти, намиращи се от полската страна на границата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР