Полша повече няма да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи

...
Полша повече няма да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи
Коментари Харесай

Моравецки: Полша повече няма да въоръжава Украйна

Полша повече няма да въоръжава Украйна, с цел да се концентрира върху личната си защита, сподели полският министър председател в сряда, няколко часа откакто Варшава привика посланика на Киев на фона на спор за износа на зърно, съобщи Агенция Франс Прес. „ Вече не даваме оръжия на Украйна, тъй като в този момент въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия “, сподели Матеуш Моравецки в отговор на въпрос на кореспондент дали Варшава ще продължи да поддържа Киев макар различията за зърнения експорт.


Полша е една от най-верните поддръжнички на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година и е един от главните снабдители на оръжия за Киев. Страната одобри и към 1 млн. украински бежанци, които се възползваха от разнообразни типове държавна помощ. Напрежението сред Варшава и Киев, провокирано от възбраната на Полша за импорт на украинско зърно, с цел да отбрани ползите на своите фермери, се ускори през последните дни.

Транзитен маршрут на Европейски Съюз

Нахлуването на Русия в Украйна затвори черноморските морски пътища, употребявани преди войната, вследствие на което Европейски Съюз се трансформира в главен директен маршрут и дестинация за експорт на украинско зърно. През май Европейски Съюз се съгласи да ограничи вноса в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, пробвайки се да отбрани фермерите там, които упрекват вноса за спада на цените на локалните пазари. Мерките разрешиха продуктите да продължат да минават директно през петте страни, само че стопираха продажбата им на локалния пазар. Но в петък Европейската комисия съобщи, че приключва възбраната за импорт с аргумента, че " са изчезнали изкривяванията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна ". Полша, Унгария и Словакия незабавно оповестиха, че ще се опълчват на този ход.

Въпросът е изключително сензитивен в Полша, където идващия месец се организират избори. Настоящото популистко дясно държавно управление на партията " Право и правдивост " има мощна поддръжка в земеделските региони. „ Ние бяхме първите, които направиха доста за Украйна и по тази причина чакаме те да схванат нашите ползи “, сподели Моравецки в сряда пред Polsat News. „ Разбира се, че почитаме всичките им проблеми, само че за нас най-съществен е ползата на нашите фермери.

Киев отговори на предизвестията на Полша, Унгария и Словакия, като разгласи, че ще подаде тъжба до Световната комерсиална организация (СТО). Моравецки предизвести по-рано в сряда, че ще разшири листата на украинските артикули, неразрешени за импорт, в случай че Киев ескалира разногласието за зърното. В изказване на външното министерство се споделя, че „ оказването на напън върху Полша в многостранни конгреси или изпращането на тъжби до интернационалните съдилища не са подобаващи способи за разрешаване на разликите сред нашите страни “. Киев отговори с апел към Полша да " остави страстите настрани ", откакто извика своя дипломат, призовавайки Варшава да одобри " градивен " метод в разногласието. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР