Полша получи 5 млрд. евро - първата сума от програмата

...
Полша получи 5 млрд. евро - първата сума от програмата
Коментари Харесай

Полша получава първото плащане от дългоочакваното финансиране от ЕС след пандемията

Полша получи 5 милиарда евро - първата сума от програмата RePowerEU на Европейски Съюз като част от средствата за възобновяване след пандемията. Съгласно Националния проект за възобновяване (НПВ) на Полша, станата има право на тази сума, заяви министърът на държавните фондове и районната политика Катажина Пелчинска-Наленч, представена от полската новинарска организация ПАП. 

Полша би трябвало да получи 23,9 милиарда евро под формата на безплатни средства и 11,5 милиарда евро под формата на заеми от фонда на Европейски Съюз за помощ при пандемия в границите на НПВ, само че парите бяха арестувани заради спор за съблюдаване на правилата на правовата страна сред Брюксел и предходното държавно управление на Полша.

Новото полско проевропейско държавно управление, което встъпи в служба в средата на декември, е решено да усъвършенства връзките си с Брюксел, обтегнати от предходното евроскептично държавно управление на " Право и правдивост " (ПиС). Причината бяха правосъдните промени на ПиС, които съгласно Европейски Съюз нарушават върховенството на закона. Това докара до заледяване от страна на Европейски Съюз на средствата по НПВ за Полша.

В средата на декември министърът на държавните фондове и районната политика Катажина Пелчинска-Наленч съобщи, че Полша ще получи обещаните 5 милиарда евро задатък преди края на месеца. Първоначалният транш е предопределен за превръщане на енергетиката.

" С наслаждение оповестявам, че 5 милиарда евро преди малко дойдоха в Полша от програмата RePowerEU, като част от НПВ ", написа Пелчинска-Наленч в платформата " Екс ". 

" Това са пари за евтина зелена сила за полските жители ", добави тя. 

По-късно същия ден полският министър-председател Доналд Туск също разяснява обстановката, написа Българска телеграфна агенция.

" Първият европейски трансфер към този момент е по сметката на полската страна! ", написа той в " Екс ". " Повече от 20 милиарда злоти! "

" Направено е, тъкмо както дадох обещание ", добави Туск.

В навечерието на парламентарните избори на 15 октомври Туск даде обещание, че ще отблокира парите от Европейски Съюз незабавно щом полските опозиционни партии завоюват вота и смъкват държавното управление на ПиС.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР