Полша подаде документи, за да анулира три от основните политики

...
Полша подаде документи, за да анулира три от основните политики
Коментари Харесай

Полша иска отмяна на зелени политики на ЕС - за въглищата, автомобилите и нулевите въглеродни емисии

Полша подаде документи, с цел да анулира три от главните политики на Европейския съюз (ЕС) по отношение на изменението на климата. За тях полското държавно управление твърди, че биха влошили общественото неравноправие. Това демонстрират документи, оповестени в понеделник и представени от " Ройтерс ".

Съдебните искове, заведени от Варшава пред Съда на Европейски Съюз през юли, са ориентирани към редица промени, в това число закон, контрактуван тази година, който ще забрани продажбата на нови коли с излъчвания на CO2 в Европейски Съюз от 2035 година

Според полското държавно управление въпросните политики на Европейски Съюз ще задълбочат общественото неравноправие.

Правните дейности, подхванати от Варшава през предишния месец, са ориентирани против европейското законодателство, по силата на което от 2035 година се не разрешава продажбата в Европейски Съюз на нови коли, емитиращи въглероден диоксид.

" Оспорената уредба постанова на европейските жители непостижимо задължение, обвързвано с прехода към подвижност на нулевите излъчвания. Особено наранени ще бъдат хората с по-ниски приходи, както и фирмите от европейския авто бранш ", се споделя в документ, направен от полското държавно управление и оповестен през днешния ден от Европейската комисия.

Полша е оспорила също по този начин политика на Европейски Съюз, според която се вкарват условия за понижаване на националните излъчвания. Според Варшава тази политика " заплашва енергийната сигурност на Полша ".

Оспорена е и трета законодателна мярка, според която се възнамерява промяна на въглеродния пазар в Европейски Съюз. Варшава съзира в тази политика заплаха за заетостта във въгледобивния бранш и риск от задълбочаване на общественото неравноправие.

Полското държавно управление желае и трите политики да бъдат анулирани. Всяка от тези ограничения е призната с нужното болшинство от страни, членуващи в Европейски Съюз, само че съгласно Варшава ограниченията е трябвало да бъдат признати с единогласие, като се вземе поради въздействието им върху енергийните браншове на европейските страни.

Около 70% от електричеството в Полша се създава в топлоелектрически централи, които употребяват въглища.

Ройтерс отбелязва, че към този момент Европейската комисия не е откликнала на молба за коментар по тематиката.

" Фонд за обективен преход " на Европейски Съюз от 17,5 милиарда евро е предопределен да поддържа общности, наранени от прекосяването към изкопаеми горива, по-специално посредством помощ за преквалификация на служащи.

Най-големият дял от този фонд е предопределен за Полша. Но Брюксел предизвести, че проектите на полското държавно управление да удължи живота на въглищна мина в Туров до 2040 година може да значи, че районът няма да получи достъп до парите.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР