Полша планира да закупи 32 изтребителя Lockheed Martin F-35A, които

...
Полша планира да закупи 32 изтребителя Lockheed Martin F-35A, които
Коментари Харесай

Полша иска да купи 32 изтребителя F-35A и пита САЩ

Полша възнамерява да закупи 32 изтребителя Lockheed Martin F-35A, които да заменят самолетите от руската ера, оповестява министърът на защитата Мариуш Блазчак, представен от " Ройтерс ", на фона на възходящата настъпателност на прилежаща Русия.

" Днес изпратихме искане за оферта към нашите американски сътрудници по отношение на закупуването на 32 самолета F-35A дружно с пакет за логистика и образование ", разяснява Блазчак.

Очаква се Съединени американски щати да усилят продажбите на F-35 до пет страни, в това число Полша, защото европейските съдружници ускоряват отбраната си в лицето на засилващата се Русия, заяви предишния месец Пентагонът.

Полша е измежду страните-членки на НАТО, които изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

През 2017 година, Варшава се съгласи последователно да усили разноските за защита от 2% на 2,5% от Брутният вътрешен продукт, което значи, че до 2032 година годишните разноски би трябвало да се удвоят до към 80 милиарда злоти - 16,5 милиарда паунда.

Продажбите на американски оръжия на задгранични държавни управления набъбнаха с 13% до 192,3 милиарда $ през годината, завършила на 30 септември.

Изтребителите F-35A костват по 85 милиона $.

По време на телевизионно изказване, Блазчак изясни, че Полша отбелязва прогрес в това да убеди Съединени американски щати да усилят военното си наличие на полска земя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР