Полша планира да определи крайна дата за захранваната с въглища

...
Полша планира да определи крайна дата за захранваната с въглища
Коментари Харесай

Полша планира да определи крайна дата за въглищната енергия

Полша възнамерява да дефинира последна дата за захранваната с въглища сила, заяви министърът на околната среда на страната Урсула Зиелинска, отбелязвайки смяна по отношение на позицията на предходното държавно управление по отношение на изменението на климата.

Изборите в Полша през октомври 2023 година сложиха завършек на осемгодишното ръководство на партията " Право и правдивост " (PiS) и доведоха до ново държавно управление, за което Зелинска сподели, че усилва напъните за запазване на околната среда - в това число дата за последователно прекъсване на въглищната сила, оповестява Ройтерс.

„ Само с последна дата можем да планираме и единствено с последна дата промишлеността може да възнамерява, хората могат да възнамеряват. Така че да, безусловно, ще търсим да определим последна дата “, сподели тя пред кореспонденти в Брюксел.

Полша получава към 70% от силата си от въглища, изкопаемото гориво с най-вече излъчвания на CO2, макар че през последните години е нараснала производството на сила от вятър и слънце.
Предишното държавно управление се споразумя с профсъюзите за опазване на добива на въглища до 2049 година Но учените споделят, че през това десетилетие са нужни дълбоки съкращения на излъчванията от изгарянето на въглища, с цел да се избегнат съществени промени в климата. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани всички страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) последователно да спрат въглищата до 2030 година

Зиелинска, която беше назначена през декември, сподели, че новото държавно управление преразглежда климатичните и енергийните проекти на Полша и че всички промени ще поддържат засегнатите служащи и промишлености.

„ Всичко е в развой на преразглеждане и с оглед да се усилят напъните, само че и да се обезпечат хората, които може да бъдат най-засегнати, както и промишленостите, с цел да се подсигурява, че промишленостите в действителност минават гладко към нови зелени клонове “, сподели тя.

Нейните мнения са смяна в тона от Полша, която се опълчи на някои екологични ограничения в границите на Европейския съюз. Миналата година Варшава даде на съд Брюксел в опит да анулира политиките на Европейски Съюз в региона на климата, в това число възбраната от 2035 година за нови коли с излъчвания на CO2.

Зиелинска сподели, че Варшава също е подготвена да одобри задачата за Европейски Съюз да понижи излъчванията с 90% до 2040 година и ще упорства да подсигурява, че въздействието върху обществото е адресирано.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР