Полша планира да определи краен срок за производството на енергия

...
Полша планира да определи краен срок за производството на енергия
Коментари Харесай

Полша планира да определи крайна дата за въглищната си енергетика

Полша възнамерява да дефинира краен период за производството на сила от въглищни мощности, съобщи държавният секретар на страната по въпросите на климата Уршула Желинска, представена от Ройтерс.

Изборите в Полша през октомври 2023 година сложиха завършек на осемгодишното ръководство в Полша на партия " Право и правдивост " и доведоха до избирането на ново държавно управление, което съгласно Желинска усилва напъните за запазване на околната среда, част от които е и определянето на дата за последователното прекъсване на потреблението на въглищата като източник на сила.

Само с определянето на последна дата бизнеса и промишлеността ще могат да си изготвят бъдещи проекти, поради което ще се опитаме да определим последна дата, изясни пред кореспонденти Желинска. " Варшава е подготвена да одобри задачата на Европейски Съюз да понижи излъчванията с 90 % до 2040 година ", добави тя.

Полша генерира към 70 % от силата си от въглища, макар че през последните години е нараснала производството си на вятърна и слънчева сила, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Предишното полско държавно управление на премиера Матеуш Моравецки се споразумя с профсъюзите за опазване на добива на въглища до 2049 година

Според Желинска, която беше назначена на поста държавен секретар по въпросите на климата през декември 2023 година, новото държавно управление преразглежда климатичните и енергийни проекти на Полша, а всички промени ще поддържат засегнатите служащи и браншове.

" Всичко е в развой на преразглеждане и с оглед да се усилят климатичните старания, само че и да се подкрепят хората, които може да бъдат най-засегнати, както и промишлеността, с цел да се подсигурява плавния ѝ преход към въглеродна индиферентност ", сподели още тя.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР