Полша отзовава новия си посланик в Прага, след като той

...
Полша отзовава новия си посланик в Прага, след като той
Коментари Харесай

Полша отзовава посланика си в Прага заради негови коментари по спор за въглищна мина

Полша отзовава новия си дипломат в Прага, откакто той разкритикува метода ѝ в разногласието с Чехия за държавна въглищна мина, заяви Българска телеграфна агенция.

Говорителят на полското държавно управление Пьотър Мюлер късно през вчерашния ден написа в "Туитър ", че мненията на посланика са били "изключително безотговорни " и че процедурата за отзоваването на посланика към този момент е в ход. Той сподели, че всеки посланик би трябвало да отстоява ползите на Полша.

В изявление, оповестено през вчерашния ден от "Дойче веле ", дипломат Мирослав Яшински сподели, че Полша е посочила "липса на съпричастие, липса на схващане и липса воля да стартира разговор " с Чехия.

Полската мина за лигнитни въглища е ситуирана покрай чешката граница и управляващите в Чехия споделиха, че тя оказва отрицателно влияние върху околната среда и изразходва вода от някои села в региона. Месеци на договаряния сред чешкото и полското министерство на околната среда не доведоха до решение на разногласието, макар многократните изказвания на полския министър председател Матеуш Моравецки, че съглашението е близо.

Яшински, който предишния месец стана дипломат на Полша в Чехия, упрекна основно управлението на мината за неуспеха за решение на спора и за това, че е позволило той да се трансформира в спор на държавно ниво.

"Нека да сме почтени и да признаем, че въпреки всичко повода за разногласието беше арогантността на някои хора ", сподели Яшински в изявлението си за "Дойче веле ". "Преди всичко управлението на мината. След това управлението на (държавния гигант) Полска група енергетична и на светлинни години от тях са министерствата и министър председателят ", сподели Яшински.

Мината сътвори напрежение и сред Полша и Европейския съюз. През октомври Съдът на Европейски Съюз наложи санкция на Полша от 500 хиляди евро дневно за това, че страната не се е съобразила с разпореждането за затваряне на мината "Турув ". Полското държавно управление аргументира отхвърли си да затвори голямата открита мина с това, че тя зарежда електроцентрала, която генерира 7 % от електрическата енергия в страната. Варшава също по този начин отхвърля и да заплати санкцията, като твърди, че Съдът на Европейски Съюз няма пълномощието да я наложи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР