Полша отхвърля плана на Брюксел за принудително преместване на мигранти,

...
Полша отхвърля плана на Брюксел за принудително преместване на мигранти,
Коментари Харесай

Моравецки: Полша отхвърля плана на ЕС за принудително преместване на мигранти

Полша отхвърля проекта на Брюксел за наложително пренасяне на мигранти, както и устрема да се даде на EС повече пълномощия за взимане на решения във връзка с страните, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки след неофициалната среща на върха на водачите на блока, която се организира в хърватската столица Загреб, заяви „ TVP World ”.


Моравецки добави, че е останал с усещането, че сътрудниците му от Европейския съвет също не желаят да се върви към лишаване на пълномощия от страните членки и решение на всичко от Брюксел.

" Европейски Съюз се намира на кръстопът ", оцени министър председателят в изказване за пресата. Той посочи, че страните от общността би трябвало да изберат дали да вкарат повече регулации и да дават на Европейски Съюз повече пълномощия по въпроси, свързани с производството, стопанската система, миграцията и външните работи.

Полският министър председател уточни, че в диалозите е била наранена и тематиката за общата отбранителна политика на Европейски Съюз. Той съобщи, че разноските на Полша за защита не би трябвало да се вземат поради в процедурата по несъразмерен недостиг.

" Полша харчи повече от 4% от Брутният вътрешен продукт за защита, а бюджетният ни недостиг е повече от 4,5% - тъй че по-голямата част от този недостиг зависи точно от разноските за защита ", сподели министър-председателят.

Той добави, че на срещата на върха са били разисквани също по този начин тематиката за подсилване на Северноатлантическия алианс и ситуацията в Украйна.

Освен Матеуш Моравецки и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, на неофициалната среща на върха участваха домакинът на събитието, хърватският министър-председател Андрей Пленкович, както и държавните ръководители на Италия и Малта - Джорджа Мелони и Роберт Абела./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР