Полша - основната сцена на трагедията с геноцида над евреите,

...
Полша - основната сцена на трагедията с геноцида над евреите,
Коментари Харесай

След 75 години дискусиите за ролята на поляците в Холокоста продължават

Полша - главната сцена на нещастието с геноцида над евреите, осъществен от германците - още се пробва да отхвърли обвиняванията в съучастничество, заради което буди съмнения, че желае да отхвърли всякакво присъединяване на поляци в Холокоста.

Седемдесет и пет години след Холокоста закон, квалифициран от консервативното националистическо държавно управление във Варшава и целящ съгласно неговите създатели да извади от приложимост израза " полски лагери на гибелта ", считан на неправдив и неакуратен, безпокои израелците и американските им съдружници.

В него те съзират опит да се не помни и даже отхвърли ролята на обособени поляци в избиването на евреи.

В сряда Държавният департамент на Съединени американски щати предизвести, че новият закон, гласуван от двете камари в полския парламент, само че към момента неподписан от президента Анджей Дуда, може да има последствия върху " стратегическите ползи и връзки на Полша, в това число със Съединени американски щати и Израел ".

Вчера Варшава отхвърли тези рецензии и изрази предпочитание полско-американското " стратегическо партньорство " да бъде съхранено.

Преди началото на войната през 1939 година Полша е дом на най-голямата еврейска общественост в света - над 3 милиона души, които представлявали 10 % от популацията й.

През войната и окупацията са избити 6 милиона полски жители, половината от които - евреи. Ако убитите поляци неевреи били 10 %, съгласно института " Яд Вашем " в Ерусалим избитите от еврейската общественост били 90 %, какъвто бил крайният план на Хитлер, сбъднат от нацистка Германия.

Евреите умирали от насилствена гибел основно в гетата и в шест лагера на гибелта, намирали се в окупирана от 1939 до 1945 година Полша: Хелмно, Белзец, Собибор, Треблинка, Майданек и Аушвиц-Биркенау (Освиенцим-Бжежинка).

Екзекутирани доносници

Полската страна в заточение и полската опозиция се опитвали да оказват помощ на евреите посредством специфична основаната незаконна организация " Жегота ". Евреите доносници били съдени от незаконни трибунали и екзекутирани. Съпротивата се пробвала също, без необикновен триумф, да сигнализира Съединените щати за всеобщото изтребване на хора. За разлика от няколко други окупирани страни, в Полша нямало каквото и да било институционална форма на колаборационизъм.

Германия основала същинска промишленост за изтребване, а лагерите, с газовите камери и крематориумите, били заводи за гибел. Смята се, че жертва са станали 5,7 милиона души, към половината от които били полски евреи.

Хиляди евреи (точният брой мъчно може да се установи) обаче са били убити от поляци, най-много в провинцията, в множеството случаи - с цел да бъдат ограбени или да им се лишават земите и къщите, като в село Йедвабне в североизточната част на страната, станало печално известно в последните години. Няколкостотин евреи в селото били затворени в плевня и изгорени живи от полските си съседи.

Оттогава историците откриха още към 15 сходни закононарушения, въпреки и с по-малко еврейски жертви, осъществени в същия регион.

Ламтеж за пари

В някои случаи задачата на локалните била да се отърват от подслонени и укривани евреи (често - против заплащане), откакто научели, че германците не се двоумят да екзекутират всяко забъркано в сходно нещо полско семейство. Убийците били движени от ламтеж за пари и насърчавани от нацистката агитация, намерила плодородна почва в общество, настроено в огромната си част антисемитски от десетилетия, както прочее било и в други европейски страни.

В същото време хиляди други евреи били избавени от поляци, рискували живота си за тях. Полша е единствената страна от окупирана Европа, където всеки, оказал помощ на евреин, бил наказван със гибел.

По време на Холокоста " в Полша е имало немислим подвиг и най-долно изменничество, както и целият поведенчески набор сред двете ", сподели за Агенция Франс Прес интелектуалецът Константи Геберт, един от именитите сътрудници на в. " Газета виборча ".

" За спасяването на един евреин било нужно присъединяване приблизително на пет до седем поляци ", споделя Геберт.

Поляците са нацията с най-вече представители (6700 души) в монумента " Яд Вашем " в Ерусалим, отдаден на " Праведниците " - хората, избавили евреи.

Според " Яд Вашем " евреите, оживели с помощта на поляци, са към 35 000, което се равнява на 1 % от полското еврейско население отпреди войната.

Антисемитизмът не изчезва с края на войната. През 1946 година в Келце, Централна Полша, е осъществен разгром, взел към 40 жертви. Негова цел били основно евреи, върнали се от Съюз на съветските социалистически републики.

През 1968 година той още веднъж избива на повърхността, когато полските комунистически управляващи, подемат " антиционистка " акция, предиздвикала към 15 000 поляци от еврейски генезис, учени и актьори, да емигрират.

След рухването на комунизма новите управляващи в самостоятелна Полша построиха сърдечни връзки с Израел.

По Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР