Полша официално отказа да заведе дело срещу Русия в Европейския

...
Полша официално отказа да заведе дело срещу Русия в Европейския
Коментари Харесай

Полша няма да завежда дело срещу Русия за самолетната катастрофа край Смоленск

Полша публично отхвърли да заведе дело против Русия в Европейския съд по правата на индивида по делото за самолетната злополука край Смоленск през 2010 г . Това се казва в известие на полското външно министерство, а точно на неговия началник Радослав Сикорски.

Според Сикорски подаването на заявление, което няма даже научен късмет за триумф, излага страната и данъкоплатците на ненужни разноски.

Нека отбележим, че на 15 януари 2024 година новият кабинет на министрите на Полша разпусна държавната комисия, която наново разследваше самолетната злополука в Смоленск.

Заместник-министърът на защитата Цезари Томчик сподели, че ликвидацията на комисията значи завършек на харченето на стотици милиони злоти за действия, които „ нямат нищо общо с откриването на аргументите за злополуката в Смоленск “.

Какво се знае за самолетната злополука край Смоленск

При самолетната злополука починаха полският президент Лех Качински, няколко високопоставени чиновници на страната, цивилни водачи и членове на духовенството. Известни са общо 96 жертви, в това число 8 членове на екипажа.

Все още не е открита повода за случая. През 2017 година полската прокуратура квалифицира обвиняванията против съветските ръководители на полети на кулата Смоленск-Северни като „ съзнателно причиняване на злополука на екипажа на самолета “. Преди това грешката на диспечерите беше класифицирана като „ несъзнателна “.

Да напомним, че през декември 2023 година Министерството на националната защита на Полша разгласи завършването на работата на Смоленската подкомисия за следствие на катастрофата на държавния Ту-154 през 2010 г.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР