Полша обяви във вторник собствени санкции срещу физически и юридически

...
Полша обяви във вторник собствени санкции срещу физически и юридически
Коментари Харесай

Полша налага на Русия собствени санкции, искането е на контраразузнаването |

Полша разгласи във вторник лични наказания против физически и юридически лица от Руската Федерация. Първият от санкционните описи съдържа 50 имена на олигарси и компании, сред които е и " Газпром ".

Пакетът от наказания беше показан от министъра на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински. Съставител на листата са Агенцията за вътрешна сигурност, Централното антикорупционно бюро и Службата за военно контраразузнаване.

Сред лицата, вкарани в санкционния пакет са най-богатата жена в Русия Татяна Бакалчук (Wildberries), Олег Дерипаска (РУСАЛ), Михаил Фридман (Алфа груп), Михали Гуцериев (Група САФМАР – РуссНефть, Нефтиса, Русский уголь, Моспромстрой) и Вячеслав Моше Кантор (Акрон).

Срещу 15 физически лица ще бъдат приложени разнообразни ограничения. Всички те ще влязат в листата на чужденците, които са нежелани на територията на Полша. На част от тях ще бъдат замразени всички активи. Сред засегнатите компании са Acron Pao, Barter Coal, Go Sport Polska, KAMAZ, KASPERSKY LAB, Novatek Green Energy, Gazprom.

Министър Камински заяви, че описът ще бъде обновен.

Санкциите, оповестени от шефа на Министерство на вътрешните работи, идват на фона на нараснала разследваща интензивност на Русия в Полша. Във вторник стана ясно, че съветското разузнаване е ровило в електронните пощи на пенсионирани генерали в търсене на военни секрети.

Хакери от IT войските на Русия са проникнали в компютъра на някогашния командващ сухопътните сили на полската войска ген. Валдемар Скшипчак и са откраднали оттова материали с разбор на евентуален въоръжен спор сред Полша и Русия. Анализът е бил част от стратегическа игра проведена през м. година от фондация Център за стратегически разбори и сигурност, в която ген. Скшипчак е бил един от участниците.

Според Марек Кордовски от центъра, представен от „ Газета виборча “ в разбора няма военни или държавни секрети и документът не е систематизиран като скришен, само че не е и оповестен на никое място. Самият военачалник, който сигурно е притежател на доста секрети, не е охраняван по никакъв метод от страната – нито електронно, нито физически.

" Руснаците върлуват и ровят из нашите пощи, ние нямаме достъп до никакви институционални особено защитавани и сигурни пощенски сметки. До мен стигаха информации, за нелегално навлизане в пощенски сметки на генерали от запаса. Никога обаче нито Агенцията за вътрешна сигурност, нито полицията са ме предупреждавали за това, че съм бил обект на такива закононарушения ", разяснява пред " Газета Виборча " ген. Валдемар Скшипчак.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР