Полша обяви днес след разследване, че беларуските служби за сигурност

...
Полша обяви днес след разследване, че беларуските служби за сигурност
Коментари Харесай

Полша обяви, че службите на Беларус стоят зад отклонения полет на Ryanair

Полша разгласи през днешния ден след следствие, че беларуските служби за сигурност стоят зад , което докара до арестуването на опозиционен публицист на борда , осведоми " Франс прес ".

Членката на Европейски Съюз разследваше случая, защото аероплан с полска регистрация беше употребен за полета от Атина до Вилнюс през май, който кацна спешно в Минск поради хипотетична бомбена опасност.

Самолетът превозваше Роман Протасевич, живеещ в заточение съосновател на известен опозиционен Telegram канал, и съветската му другарка София Сапега. Двамата незабавно бяха задържани в Минск и остават под домакински арест.
 Столтенберг: Има признаци за съветско присъединяване в насилственото кацане на самолета на Ryanair
Столтенберг: Има признаци за съветско присъединяване в насилственото кацане на самолета на Ryanair

Атака против беларуската съпротива...

Специалните служби на Полша приготвиха презентация за публицисти, включваща записи от контрола на въздушното придвижване и други констатации от следствието на прокуратурата и контраразузнавателната работа ABW.

" Предоставихме ви доказателства и други обстоятелства, които ясно демонстрират, че отвличането на самолета на Ryanair е интервенция на беларуските специфични служби, целяща арестуването на съперник на политическия режим ", означи пред кореспонденти Станислав Зарин, представител на полските служби.

Разказвачът на презентацията сподели, че " офицер на (беларуското) Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е издал заповеди на авиодиспечера в кулата в Минск съгласно записи, обезпечени от ABW ".
 Еврокомисар: Принудителното отклонение на Ryanair беше държавно пиратство
Еврокомисар: Принудителното отклонение на Ryanair беше държавно пиратство

" Няма да оставим това безнаказано "

Зарин посочи в изказване по-рано, че офицерът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) " присъстваше в оперативната зала по време на работата на кулата за ръководство на въздушното придвижване ".

" Офицерът беше този, който даваше команди и вземаше решения по отношение на кацането в Минск. В същото време служителят на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) поддържаше телефонна връзка с някого, на който заяви за протичащото се със самолета ", добави той.

" Трябва да се подчертае, че поемането на надзор върху кула за надзор на трафика от сътрудник на специфичните служби е нещо невиждано, надхвърлящо регламентите и практиката ", посочи Зарин.
 В Швейцария обявиха, че полетът на Ryanair е застрашен с бомба след обръщането му към Минск
В Швейцария обявиха, че полетът на Ryanair е застрашен с бомба след обръщането му към Минск

Отговорът към Лукашенко е, че " швейцарските управляващи не знаят нищо за опасността от детонация "

Зарин добави в " Туитър ", че заключението на следствието се основава по-специално на " показанията на очевидец, който е участвал в кулата за надзор на въздушното придвижване в Минск ".

" Ню Йорк таймс " заяви тази седмица, че авиодиспечер, присъстващ в кулата, е дезертирал и е споделил това, което знае, с полските следователи.

Отклоняването на самолета провокира интернационален митинг и накара Европейския съюз да наложи наказания на Беларус.

Европейски Съюз счита, че Минск от своя страна се е опитал да отвърне на глобите посредством образуване на рецесията на границата с Беларус, при която хиляди мигранти от Близкия изток минаха или се пробваха да пресекат източната граница на блока с Латвия, Литва или Полша от лятото.

Беларус отхвърля това и прикани Европейски Съюз да одобри мигрантите.
 Беларус към водача на Ryanair: Имате бомба на борда
Беларус към водача на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските управляващи сами се оплетоха в лъжите си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР