Полша обяви, че изпраща 10 000 допълнителни военнослужещи на границата

...
Полша обяви, че изпраща 10 000 допълнителни военнослужещи на границата
Коментари Харесай

Защо напрежението на границата между Беларус и Полша нараства?

Полша разгласи, че изпраща 10 000 спомагателни военнослужещи на границата си с Беларус поради хипотетична инвазия , осъществена от беларуски военни хеликоптери . Правителството посочи, че това ще помогне на страната да се отбрани по-добре от наемници от съветската формация „ Вагнер “ , за които се твърди, че наскоро са се преместили в Беларус, а в този момент се придвижват към границата, написа „ BBC “.

Какъв е последният случай на полско-беларуската граница?

Правителството на Полша заяви, че на 1 август два беларуски военни хеликоптера са прелетели на ниска височина към 2 километра на територията на страната в региона на Беловежа . По това време беларуските въоръжени сили са провеждали учения в граничния регион. В отговор на това Беларус съобщи, че „ не е имало никакви нарушавания на границата от страна на хеликоптерите Mi-8 и Mi-24 “, и дефинира обвиняването като „ бабини девитини “.

Жители на Беловежа разгласиха в обществените мрежи фотоси на хеликоптер Mi-8 и хеликоптер Mi-24 с беларуски обозначения, които съгласно тях са прелетели над града.

Тревогата , обвързвана с хипотетичната военна инвазия , се подхранва в допълнение от хилядите противозаконни прекосявания на границата от страна на мигранти . Полша твърди, че от 2021 година насам Беларус предизвиква целеустремено хора , идващи от Близкия изток и Африка , да пътуват до Беларус и да пресичат границата незаконно . Въпреки че в този момент броят на опитите за прекосяване е по-малък, в сравнение с преди две години, полската гранична защита твърди, че досега през тази година границата са се пробвали да преминат 19 000 мигранти, а през миналата година – 16 000.  Преди време държавното управление на Полша назова тактиката на Беларус във връзка с мигранстаката рецесия „ хибридна война “.

Възможно ли е съветски наемници на „ Вагнер “ да се готвят да влязат в Полша?

След несполучливия протест на наемници от съветската група „ Вагнер “ огромна част от нейните сили се реалокираха в Беларус . По мотив на това водачът на Беларус Александър Лукашенко даже се пошегува в диалог с съветския президент Владимир Путин с думите: „ Те желаят да отидат на запад, да отидат на екскурзия до Варшава, само че, несъмнено, аз ги арестувам в сърцето на Беларус, както се договорихме “.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че група от 100 бойци на „ Вагнер “ се придвижва към Гродно – град в северозападната част на Беларус, ситуиран на границата с Полша, и дефинира обстановката като „ все по-опасна “. Той предизвести, че членовете на „ Вагнер “ в Беларус могат да влязат в Полша, представяйки се за мигранти , или за беларуски граничари, и да оказват помощ на повече незаконни мигранти да преминат безпроблемно.

Министерството на защитата на Беларус от своя страна разгласи, че наемниците на „ Вагнер “ се намират в лагера „ Брестски “ в южната част на страната, на към 10 км от полската граница, като сега организират усилени учения с беларуски военнослужещи.

Какво предприе Полша в отговор на напрежението по границата?

Министерството на защитата на Полша заяви, че изпраща 10 000 спомагателни военнослужещи на границата с Беларус. Според формалното изказване 4000 от тях ще поддържат директно граничната защита, а 6000 други ще бъдат държани в ресурс.

През юли държавното управление изпрати 1000 военнослужещи на границата за да предпазят страната от евентуални нахлувания на бойци на „ Вагнер “. Някои политически анализатори обаче допускат, че полските политици може би преувеличават заканите от страна на групировката и Беларус, защото скоро им предстоят избори и желаят да покажат, че са твърди във връзка с въпросите в региона на сигурността .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР