Полша обвини Беларус, че превозва с камиони мигранти обратно към

...
Полша обвини Беларус, че превозва с камиони мигранти обратно към
Коментари Харесай

Полша обвини Беларус, че превозва с камиони мигранти обратно към границата

Полша упрекна Беларус, че транспортира с камиони мигранти назад към границата сред двете страни и ги кара да вършат опити за противозаконното ѝ секване. Това става броени часове откакто беларуските управляващи разчистиха лагери по границата, заяви Ройтерс.

Заявлението на Полша допуска, че очевидната смяна в тактиката на Беларус тази седмица не е довела до споразумяване на рецесията по границата, прераснала в съществено опълчване сред Изтока и Запада.
Говорителка на полската гранична защита сподели, че още нощес беларуските управляващи са превозвали с камиони стотици мигранти назад към границата и са ги карали да се пробват да я пресичат по мрачно.

" В началото са били 100 индивида, само че след това беларуската страна е докарала с камиони още хора. По-късно са били 500 души ", съобщи Анна Михалска на конференция.
.
По думите ѝ по-малко хора пресичат границата, само че някои огромни групи могат да са много нападателни.

Когато мигрантите са се пробвали да прекосят границата, беларуските войски са заслепили полските граничари с лазери, сподели тя и добави, че някои мигранти са хвърляли клони, при което са били ранени четирима граничари.

Полските гранични сили са арестували 45 мигранти, пробвали да прекосят границата с Беларус и да влязат на територията на Полша, заяви Франс прес.

Около 500 души са пробвали нощес да преминат границата край полското село Дубиче церкевне, съобщи говорителка на граничната работа.

" Членове на тази група хвърляха камъни и някой разпръсна сълзотворен газ към полските сили. В същия миг беларуските сили използваха лазери, с цел да ги заслепят ", посочи тя. " 45 души бяха задържани и получиха разпореждане да изоставен Полша ", добави тя.

" Беларуската страна дава сълзотворен газ на мигрантите, явно е, че не са го донесли от родните си страни ", уточни говорителката.

Четирима полски бойци са ранени, само че не се е наложило да бъдат приети в болница.

Общо през вчерашния ден полските граничари са записали 255 опита за прекосяване. От началото на годината са регистрирани над 34 000 опита, от които над 6000 този месец, близо 17 300 през предишния, 7700 през септември и над 3500 през август, когато стартира рецесията.

Броят на опитите за прекосяване понижа през последния месец, само че осъществените опити станаха по-агресивни, акцентира говорителката.

Европейски Съюз упреква Беларус, че е провокирал изкуствено рецесията, като е насърчил мигранти да идват в страната и им е заречен елементарно прекосяване на територията на Европейския съюз.

Минск отхвърля тези обвинявания и упреква Брюксел, че европейските управляващи не са приели мигрантите, опитващи се да преминат границата
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР