Полша обмисля да участва по-активно в “ядреното възпиране в рамките

...
Полша обмисля да участва по-активно в “ядреното възпиране в рамките
Коментари Харесай

Полша обмисля да засили участието си в ядреното възпиране в рамките на НАТО


Полша обмисля да взе участие по-активно в “ядреното въздържане ” в границите на НАТО, само че изключва опцията за разполагане на нуклеарно оръжие на нейна територия. Това съобщи върховен полски консултант по националната сигурност, представен от ДПА.

Коментарът му идва на фона на информациите, че Русия има намерение на територията на Беларус, която има обща граница с Полша.

“Полша би могла да бъде подготвена да усили своето присъединяване и съдействие в границите на НАТО за нуклеарно въздържане и да поеме отговорности, само че разполагането на нуклеарни оръжия е нещо друго “, сподели пред ДПА Яцек Севера, консултант по сигурността на полския президент Анджей Дуда.

Съединени американски щати от десетилетия имат ситуирани нуклеарни оръжия в няколко европейски страни, в това число Германия.

Разполагането на американски нуклеарни оръжия в съюзнически страни е известно в терминологията на НАТО като “ядрено шерване ”, напомня Българска телеграфна агенция.

Участието на Полша в нуклеарното шерване до момента е било лимитирано до съвещания като включване в строго секретни срещи на групата на НАТО за нуклеарно обмисляне. През октомври Анджей Дуда изрази интерес към по-голямо присъединяване на страната му в тази активност на алианса.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР