Полша няма да се поддаде на шантажа на централните институции ...

Полша няма да се поддаде на шантажа на централните институции

Моравецки решен Полша да не се поддава на шантаж от ЕС

Полша няма да се поддаде на " шантажа " на централните институции на Европейски съюз , които си присвояват правото да вземат решавания по отношение на компетенциите на страните-членки, в това число за националната сигурност.

Това съобщи в четвъртък полският министър-ръководител Матеуш Моравецки, представен от " Ройтерс ".

Той даде изказването при идването си на двудневното съвещание на водачите на 27-те членки на Европейски съюз.

Моравецки обяви, че ще се търси решаване на продължаващите вражди на Варшава с блока.
 Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват напън върху Полша поради правосъдната система
Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват напън върху Полша поради правосъдната система

Меркел макар че е много по-мека

Припомняме, че с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поради отхвърлянето от страната му на върховенството на правото на Общността.

Спорът, разигран в Европейския парламент, акцентира сериозността на въпроса, който и Брюксел, и Варшава споделят, че заплашва сплотеността на 27-членния блок.

Моравецки настоя, че мястото на Полша е в Европейски съюз и че правото на Европейски съюз, произтичащо от неговите контракти, се прилагало единствено в избрани области, като националната конституция на Полша имала примат във всички останали изгледи.
 Полекзит може да изчака
Полекзит може да изчака

Нито полското държавно управление има такива планове, нито поляците имат такава настройка. А и Полша няма интерес на напуща Съюза

Лидерите на трите страни от Бенелюкс ( Белгия, Нидерландия и Люксембург) бяха измежду тези, които оказаха напън върху Полша по казуси, обвързвани с върховенството на правото на срещата на високо ниво на Европейски съюз, която сега се организира в Брюксел.

Източник: news.bg