Полша няма да отвори отново границата си за внос на

...
Полша няма да отвори отново границата си за внос на
Коментари Харесай

Със или без забрана, Полша няма да позволи вноса на украинско зърно

Полша няма да отвори още веднъж границата си за импорт на зърно от Украйна, без значение от решението на Европейската комисия тази седмица , сподели във вторник министър председателят Матеуш Моравецки.

Вносът на украинско зърно, в това число пшеница и царевица, сега е неразрешен от територията на пет източни страни от Европейски Съюз - в това число Полша, Унгария и Румъния - според съглашение, подписано с Брюксел по-рано тази година. Разрешен е единствено пренос до други дестинации. Ограниченията изтичат в петък и Комисията към момента не е решила дали да ги остави да изтекат или да ги удължи.

" Полша няма да разреши украинското зърно да ни залее. Каквото и да е решението на чиновниците в Брюксел, ние няма да отворим границите си ", сподели Моравецки в известие на обществената платформа X, известна преди като Туитър.

Този ход би нарушил общите търговски правила на блока и не е първият път, когато Моравецки заплашва да го направи. Въпросът с по-евтините украински артикули, заливащи полския пазар вследствие на нападателната война на Русия, се оказа предмет на различия преди националните избори в Полша през октомври.

Тъй като фермерите стачкуват против притока на украинско зърно, което те считат за опасност за прехраната си , приключването на договорката може да има п олитически последствия за консервативното държавно управление, водено от партията на Моравецки Право и правдивост (PiS).

PiS се хвана за този въпрос като един от основните си изборни лозунги. Съобщението на Моравецки пристигна в отговор на видео, което акцентира по какъв начин държавното управление на PiS слага ползите на полските фермери преди всичко.

Тъй като множеството страни от Европейски Съюз се опълчват на рестриктивните мерки за импорт, полският еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски ускори напъните за удължаването им. Ако рестриктивните мерки бъдат отстранени, предизвести той неотдавна, " ще имаме още една огромна рецесия в петте държави-членки на първа линия. Може би даже по-голяма от преди ".

Местните пазарни анализатори обаче настояват, че няма доказателства, които да допускат, че това е по този начин.

" Световните цени на зърното и надлежно цените в Полша са доста по-ниски, а локалното предложение е задоволително огромно, тъй че фирмите не се интересуват от импорт от Украйна ", сподели един анализатор, Мирослав Марчиняк, по-рано тази седмица.

Киев заплаши да се обърне към Световната комерсиална организация , в случай че възбраната остане в действие. Не е ясно дали ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще прегледа въпроса в годишната си тирада за положението на Съюза в сряда. Дипломатите от Европейски Съюз ще се срещнат още веднъж в петък - денят, в който възбраната би трябвало да изтече - което значи, че полемиките може да отидат до последния миг.
 Лондон: Алтернативните пътища не могат да заменят черноморския експорт на храни от Украйна
Лондон: Алтернативните пътища не могат да заменят черноморския експорт на храни от Украйна

Зърнената договорка е съдействала за спад на международните цени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР