Полша няма да изпрати своите бойни самолети в Украйна, както

...
Полша няма да изпрати своите бойни самолети в Украйна, както
Коментари Харесай

Полша НЯМА да дава изтребители и свои летища за ползване от Украйна

" Полша няма да изпрати своите бойни самолети в Украйна, както и да разреши да се употребяват нейни летища. Помагаме доста в доста други области. " Това написаха в Туитър от кабинета на полския министър-председател, оповестява Сега.

Новината пристигна малко откакто Русия предизвести страните, които са прилежащи на Украйна, да не одобряват бойни самолети на Киев, които след това ще бъдат употребявани против силите на Москва и упрекна Румъния, че е разрешила сходни кацания.

" На процедура цялата авиация на режима на Киев, годна за присъединяване в боеве, беше унищожена. Но ние знаем от сигурни източници, че украински машини, са изхвърчали към Румъния и други прилежащи страни ", съобщи представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Използването на мрежата от летища в тези страни за база за украински военни самолети и за тяхното следващо потребление против съветските въоръжени сили би могло да бъде считано като интервенция на тези страни във въоръжен спор ", предизвести представителят.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че затваряне на украинското въздушно пространство може да провокира международна война.

Още няколко часа по-рано Съединени американски щати дадоха „ зелена светлина “ на страните от НАТО, в случай че решат да дават бойни самолети на Украйна. Това става ден откакто президентът Володимир Зеленски насочи молба към членовете на Конгреса да дават такива самолети.

Преди това стана известно, че Вашингтон разисква с Варшава опцията Полша да даде свои изтребители МиГ-29С на Украйна. Това са съобщили четирима представители на американските управляващи за изданието " Политико ", съобщи БНР. Информацията бе доказана публично от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. " Работим интензивно върху договорка с Полша, с цел да снабдим Украйна със самолети. Не мога да кажа по кое време тъкмо ще стане това, само че мога да потвърдя, че работим доста, доста интензивно ", сподели той пред кореспонденти по време на визитата си в Молдова ", представен от AFP.

Украинският президент Володимир Зеленски изиска бойни самолети съветско произвеждане от източноевропейски страни, защото украинските водачи са подготвени да ги ръководят. Вчера, по време на видеоконферентен диалог със законодателите на Съединени американски щати, той още веднъж е отправил сходна обезверена молба пред повече от 280 членове на Сената и Камарата на представителите (Конгреса).

През последните дни Зеленски неведнъж помоли Запада да вкара зона, неразрешена за полети над Украйна, само че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО отхвърлиха тези апели, опасявайки се от директна борба с Москва. Вместо това Съединени американски щати дадоха обещание военна помощ на Украйна. В следения от демократите Конгрес на Съединени американски щати има мощна двупартийна поддръжка за незабавна военна и филантропична помощ за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари в размер на 10 милиарда $. " Тези самолети са доста нужни. И ще направя всичко допустимо, с цел да оказа помощ на американската администрация да улесни техния трансфер ", разяснява водачът на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър..

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. България, Полша и Словакия, които разполагат с такива самолети, са изразили съмнения по този въпрос, сочи организация Франс прес. Българският министър председател Кирил Петков преди дни беше безапелационен, че няма да изпращаме самолети на Украйна.

България освен няма да дава от личните си МиГ 29 на Украйна, само че се чуди по какъв начин ще ги поддържа и ремонтира. Това стана ясно от изявление в неделя по Би Ти Ви на новия боен министър Драгомир Заков. На въпрос за какво Украйна и Съединени американски щати към този момент не загатват България като страна, която може да даде самолети на Киев, той отговори: " Сигурно, тъй като знаят, че единствено половината от самолетите ни МиГ-29 летят и че с тях пазим освен българското, само че и натовското въздушно пространство ".

Министърът на защитата изясни трагично, че в идващите няколко седмици би трябвало да се вземат доста виновни решения по какъв начин ще се ремонтират и поддържат въобще самолетите ни, тъй като през последните години това се прави от Русия. Нещо, което явно в този момент няма по какъв начин да се случи.

България разполага с 15 МиГ-29, от които всекидневно летят и са изцяло оборудвани 8-9. На няколко пъти през годините се сключваха нещо като абонаментни контракти с Русия за поддържането на тези машини, в това число ремонт, а от време на време и за промяна на мотори.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР