Полша няма да изпълни съдебно решение, предизвикано от опасения за

...
Полша няма да изпълни съдебно решение, предизвикано от опасения за
Коментари Харесай

Полша няма да затвори най-голямата си въглищна мина въпреки съдебно решение

Полша няма да извърши правосъдно решение, провокирано от опасения за околната среда, за прекъсване на работата в мината за лигнитни въглища " Туров " след 2026 година, сподели министър-председателят късно във вторник, защото това може да заплаши енергийната сигурност на страната, цитира думите му Ройтерс.

Екологичните групи " Фондация Франк Болд ", " Грийнпийс " и Екологичната асоциация EKO-UNIA обявиха в изказване във вторник, че съдът във Варшава е отменил решение, което позволява концесията за рандеман на въглища в Туров да бъде удължена, защото това може да аргументи обилни вреди на околната среда.

" Не сме съгласни с днешното нелегално решение... да спрем работата в мината в Туров ", написа Матеуш Моравецки в обява във " Facebook ". " Не можем да го използван и ще създадем всичко, с цел да го отменим "

Полша твърди, че цели 8% от силата й се доставя точно от тази мина.

Моравецки и министърът на държавните активи Яцек Сасин ще посетят мината в сряда.

Екологични групи от дълго време подлагат на критика въздействието върху околната среда на откритата мина, ситуирана тъкмо до границата с Чешката република.

" Имаме продължаваща климатична рецесия, заради което Туров, както и други остарели електроцентрали, работещи с въглища, би трябвало да бъдат затворени най-късно до 2030 година ", сподели Анна Мерес от " Грийнпийс ".

Мината беше в центъра на спора сред Варшава и Прага, защото чехите споделиха, че работата й предизвиква замърсяване на природата и загуба на подпочвени води.

Полша се съгласи да заплати на Чешката република 45 милиона евро компенсация за споразумяване на разногласието, но на Варшава беше спряно финансиране от Европейския съюз поради неплащане на санкции, свързани с този спор.

Решението по отношение на екологичното позволение за удължение на концесията не е дефинитивно и държавното управление и притежателят на мината, следената от страната енергийна компания PGE имат право да апелират.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР