Полша изяви готовност да посредничи между президента на Беларус Александър

...
Полша изяви готовност да посредничи между президента на Беларус Александър
Коментари Харесай

Полша предложи да посредничи между власт и опозиция в Беларус

Полша изяви подготвеност да посредничи сред президента на Беларус Александър Лукашенко и опозицията, откакто съперничката му на президентските избори Светлана Тихановска напусна страната и отиде в Литва, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Полша е подготвена да играе посредническа роля сред беларуската съпротива и президента Лукашенко. Все още има място за разговор ", съобщи полският външен министър Яцек Чапутович в Рига.

Руска депутатка: Беларус прекърши гръбнака на демократичните полезности

"Ще ни мъчно обаче да се опитаме да убедим останалите западни страни да не постановат наказания на Беларус, в случай че репресиите против стачкуващи не престават ", добави той след среща с сътрудниците си от Латвия, Естония и Финландия.

"Не е обикновено претенденти за президент да бягат от личната си страна. Ще бъдем внимателни със глобите, тъй като те би трябвало да се наложат по този начин, че да не вредят на елементарните беларуси или на жители на други страни, които живеят и работят в Беларус ", съобщи финландският външен министър Пека Хависто.

Кървави конфликти в Беларус при митингите след изборите

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич заяви, че и неговата страна "ще предложи да се подходи внимателно към глобите, тъй като в случай че Беларус попадне под удара на стопански наказания, това единствено ще ускори зависимостта й от Русия ".

"Готови сме при нужда да приемем политически бежанци от Беларус ", добави той.

"Никой не е определил тези по този начин наречени избори като свободни и почтени, тъй че не би трябвало да признаваме легитимността на резултатите ", съобщи естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

След втора нощ на антиправителствени митинги, които бяха смазани от полицията и един човек беше погубен, опозиционерката Светлана Тихановска по-рано през днешния ден напусна страната и отиде в Литва.
Литовският външен министър Линас Линкевичус заяви, че Тихановска е в сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР