Полша иска НАТО да ѝ позволи да играе по-голяма роля

...
Полша иска НАТО да ѝ позволи да играе по-голяма роля
Коментари Харесай

Полша поиска по-голяма роля в ядрения възпиращ потенциал на НАТО

Полша желае НАТО да ѝ разреши да играе по-голяма роля в отбранителната програмата на Алианса за взаимно прилагане на нуклеарното оръжие (Nuclear Sharing) предвид на плануваното от Русия разполагане на нуклеарно оръжие в Беларус, съобщи ДПА.
Последната дума по този въпрос е на Съединени американски щати, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки в Брюксел съгласно полската информационна организация ПАП.
Няма да стоим умерено със скръстени ръце, докато Путин насочва все по-ескалиращи закани, уточни той.
В момента Полша има присъединяване по тези въпроси единствено на ниво съвещания, да вземем за пример в Групата за нуклеарно обмисляне на НАТО, чиито съвещания са при закрити врата.
Моравецки не посочи каква би могла да бъде по-засилената роля на Полша, която желае страната му да играе, като да вземем за пример дали има поради и разполагане на нуклеарно оръжие на полска земя. САЩ от много десетилетия са разположили нуклеарно оръжие в няколко европейски страни, в това число в Германия. През март Путин разгласи, че в Беларус ще бъде трансферирано съветско нуклеарно оръжие - в частност ракети „ Искандер “, които могат да носят нуклеарни бойни глави.
Възможно разполагане в Полша на нуклеарни оръжия може да докара до неговото потребление, разяснява пред ТАСС някогашният президент и заместник-председател на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев желанието на Варшава да взе участие в програмата на НАТО за взаимно потребление на нуклеарното оръжие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР