Полша иска да е модератор между ЕС и САЩ в

...
Полша иска да е модератор между ЕС и САЩ в
Коментари Харесай

Полша наруши единството на ЕС по ядреното споразумение с Иран

Полша желае да е модератор сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в разногласието за нуклеарното съглашение с Иран

[Shutterstock] Още по тематиката
Съединени американски щати желаеха огромни промени от Иран или ще последват наказания

Държавният секретар Майк Помпео изброи 12 претенции, които да са част от ново нуклеарно съглашение
22 май 2018
Европейски Съюз подхваща ограничения за отбрана на европейския бизнес в Иран от глобите на Съединени американски щати

Целта на Европейски Съюз е фирмите да избегнат резултата на глобите, което би засилило напрежението сред Брюксел и Вашингтон
19 май 2018
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018 Полските водачи възнамеряват да поддържат излизането на Съединени американски щати от иранското нуклеарното съглашение, което президентът Доналд Тръмп разгласи при започване на този месец, заяви Associated Press. Така Полша се трансформира в единствената страна - членка на Европейския съюз (ЕС), която не поддържа общата позиция по въпроса.

Напук на Европейски Съюз

Във вторник полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че страната желае да поеме ролята на " неофициален медиатор " сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, което е в прорез с досегашната позиция на Полша. По време на публична среща във Вашингтон с американския си сътрудник Майк Помпео полският министър на външните работи Яцек Чапутович съобщи, че Полша поддържа общата европейска позиция, само че също по този начин демонстрира схващане към терзанията на Съединени американски щати по отношение на стратегическите измерения и проблемите със сигурността.

Вчера обаче Помпео изброи 12 претенции на Вашингтон към Техеран по време тирада под надпис " След договорката: Нова тактика за Иран " пред консервативната фондация " Херитидж ". Държавният секретар заплаши иранските водачи с " най-тежките наказания в историята ", в случай че не се съгласят с изискванията на Съединени американски щати, които след това да станат част от ново нуклеарно съглашение. Както Техеран, по този начин и Брюксел разкритикуваха действието на Помпео часове по-късно.

Действието на полското държавно управление се отклонява от разбирането, което европейските водачи реализираха предходната седмица по време на работната вечеря, част от председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Тогава дейностите на американската администрация – излизането от договорката с Иран, отдръпването от Парижкото съглашение, както и заканите за комерсиална война, бяха остро разкритикувани, а ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск ги назова " капризни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР