Полша и Германия са страните, предоставили убежище на най-голям брой

...
Полша и Германия са страните, предоставили убежище на най-голям брой
Коментари Харесай

Колко и къде са украинските бежанци в Европа

Полша и Германия са страните, дали леговище на максимален брой украински бежанци през август, бягащи от военната инвазия на Русия в страната им. Това демонстрират последните данни, оповестени от статистическата работа на Европейския съюз Евростат.

В прилежащата на Украйна страна през месец август 67 280 души са получили краткотрайна протекция, до момента в който други 62 140 украинци са потърсили леговище в Германия. Трета по брой мигранти за интервала е Румъния с надалеч по-малкото 9715, следвана от Франция с 6410 и Испания с 6165.

Голям дял от търсещите протекция в Полша през август, 28 на 100, са малолетни под 18-годишна възраст (19 120 деца). В Германия и Румъния този % е даже още по-висок - 30% и 31%. По данни на Евростат за месец август, децата от Украйна под 14-годишна, потърсили краткотрайно престояване, съставляват повече от две трети от всички деца. Процентът на дамите също остава доста по-висок от този на мъжете, главно разследване на възбраната на Украйна мъже над 18-годишна възраст да напущат страната.

Когато става въпрос за съответствие на краткотрайната протекция по отношение на популацията във всяка държава-членка, през август най-голям % бежанци са приели в Естония, Полша и Литва.
Реклама Бежанци има, само че емпатията е на изчерпване
Въпреки че броят на украинците, търсещи заслон в Европа, остава висок шест месеца след началото войната, броят на предоставените " обществени грижи " фрапантно е намалял. Най-голям спад се следи точно в България (1985 души по-малко по отношение на юли), Ирландия (-1690) и Унгария (-1240).

Междувременно обилни нараствания са регистрирани в Полша (+9990), Франция (+2585) и Румъния (+2320).

България до неотдавна беше една от страните, желана от украинските бежанци за краткотрайното им престояване. Мнозина от тях обаче започнаха да напущат страната ни поради " възходящата неустановеност за настаняването им ". Това е открил Върховният комисариат за бежанците към Организация на обединените нации.
Реклама
От началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезнали над 130 хиляди украинци, като все още са останали малко над 50 хиляди Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част - потеглят към други европейски страни.

Според Върховният комисариат за бежанците към Организация на обединените нации главната за напускането на украинците от страната ни е несигурността, която изпитват към настаняването си в държавни бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и би трябвало да продължи до края на този месец. Друга причина украинците да изоставен България е невъзможността да заплащат наем, пишат още от Организация на обединените нации.

Това събитие се следи от началото на лятото, когато първичния бежански поток към страната ни последователно понижава за сметка на останалите страни от Съюза (виж на графиката).

Въпреки това, България към момента държи третата позиция по брой признати бежанци - 130 290, след прилежащата на Украйна Полша, през която до 31 август са минали малко над 1.3 млн. украинци. Втора е Испания с 139 965, а четвърта Словакия с 86 965.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР