Полша и балтийските републики ще затворят границите си с Беларус

...
Полша и балтийските републики ще затворят границите си с Беларус
Коментари Харесай

Полша и балтийските републики ще затворят границите си с Беларус в случай на критична ситуация

Полша и балтийските републики ще затворят границите си с Беларус напълно, в случай че се стигне до " сериозна обстановка " с наемниците от " Вагнер ", сподели през днешния ден полският министър на вътрешните работи, съобщи Българска телеграфна агенция.  

Членките на Европейски Съюз и НАТО Латвия, Литва и Полша, които имат обща граница с Беларус, са все по-обезпокоени за сигурността в граничните региони, откакто стотици от съветските военни наемници от " Вагнер " дойдоха в Беларус по покана на президента Александър Лукашенко.

През последните месеци страните означават и нарастване на броя на мигрантите от Близкия изток и Африка, които се пробват да преминат границата, и упрекват Беларус, че ги улеснява – изказване, което Минск отхвърля.

" Искаме управляващите в Минск да създадат по този начин, че " Вагнер " неотложно да напусне територията на Беларус и незаконните мигранти неотложно да изоставен граничния регион и да се върнат назад в страните си ", сподели министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински на взаимна конференция с литовски, латвийски и естонски сътрудници.

" Ако има сериозна обстановка, без значение дали на полската или на литовската граница, ще отвърнем незабавно. Всички гранични контролно-пропускателни пунктове, които досега са били отворени, ще бъдат затворени ", сподели той.

За момента външното министерство на Беларус не е коментирало изявлението.

В същото време вътрешната министърка на Литва Агне Билотайте сподели пред медии, че има две условия, при които границите ще бъдат затворени. 

" Първо, в случай че има въоръжен случай на границата на една от двете страни. Това важи за случай, който заплашва националната сигурност ", сподели тя. " Второто изискване е всеобщо прекосяване на мигранти през границата на някоя от двете страни ", добави още Билотайте.

Полша затвори всичките си гранични пунктове с Беларус без един, откакто тази година публицист от полски генезис бе вкаран в пандиза, а полски дипломати – експулсирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР