Полша гласува в неделя на парламентарни избори, които биха могли

...
Полша гласува в неделя на парламентарни избори, които биха могли
Коментари Харесай

Полша гласува на „най-важните“ парламентарни избори след комунизма

Полша гласоподава в неделя на парламентарни избори, които биха могли да повлияят доста на бъдещите връзки с Европейския съюз и прилежаща Украйна, защото ръководещите популисти аплайват за трети следващ мандат на власт.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че националистическата партия " Право и правдивост " (PiS) ще получи най-вече гласове, само че може да се затрудни да построи ръководеща коалиция, давайки късмет на опозицията, водена от някогашния началник на Европейски Съюз Доналд Туск.

Избирателни секции в Членовете на Европейски Съюз и НАТО стартират в 05:00 GMT и затварят в 19:00 GMT, като екзитполовете се чакат незабавно по-късно и окончателните резултати в понеделник.

Около 29 милиона души имат право да гласоподават, в това число половин милион регистрирани в чужбина в огромна диаспора. < p> Победата на PiS може да изостри напрежението с Европейски Съюз и Украйна и ще разтревожи деятелите, загрижени за бъдещето на медийните свободи, правата на дамите и мигрантите.

„ Преотстъпихме част от пълномощията си на Европейски Съюз, само че в този момент това е задоволително, нищо повече. Ние сме в Европейски Съюз и желаеме да останем там, само че в Европейски Съюз на суверенни страни ", сподели водачът на ПиС Ярослав Качински на последния огромен протест на партията в Сандомир в петък.

На личния си финален протест, който следва от деня на изборно безмълвие в събота, Туск сподели на поддръжниците си в Прушков, че PiS имат „ секрети проекти “ да изоставен Европейски Съюз и сподели, че „ водят страната по неверен път “.

„ Това е най-важният ден в историята на нашата народна власт от 1989 година “, сподели Туск на митинга.

„ Ние също ще гласуваме за оставането на Полша в Европейския съюз. Полша е сърцето на Европа “, добави той.

Опозицията се надява на отчаяние

PiS даде обещание да продължи напред с спорните промени на правосъдната система, които съгласно нея са ориентирани към премахване на корупцията, само че които Европейски Съюз възприема като подкопаване на демокрацията.

Спорът блокира милиарди евро финансиране от Европейски Съюз.

Най-вероятният съдружен сътрудник за PiS ще бъде Конфедерацията, крайнодясна партия, която прикани за преустановяване на широкомащабната помощ на Полша за Украйна и води акция на мощно антимигрантска платформа.

Но Конфедерацията обществено отхвърли сходен съюз и някои анализатори споделят, че е малко евентуално това да се случи заради тлеещото напрежение сред двете партии.

Надеждата измежду либералите е, че даже Гражданската коалиция на Туск да е втора, тя ще има задоволително гласове, с цел да сформира държавно управление с двама по-малки евентуални съдружници.

Изборите са за долната и горната камара на Народното събрание и PiS провежда референдум в същия ден с водещи въпроси за мигрантите и стопанската система, които опозицията прикани хората да бойкотират.

Привържениците на PiS споделят, че успеха в неделя ще разреши на партията да извърши своята визия за мощна, суверенна Полша, учредена на обичайните католически полезности. < p> Кампанията се характеризира с персонални офанзиви против Туск от страна на ръководещата партия, която го упрекна, че работи в полза на Германия, Русия и Европейски Съюз.

PiS също ускори антимигрантската изразителност, като министър-председателят Матеуш Моравецки споделя, че страната би трябвало да бъде предпазена от незаконни имигранти, „ които нямат почитание към нашата просвета “.

Искаме по-добра Полша'

Много гласоподаватели са раздразнени от разграничителния, горчив звук на акцията и поляризирана политическа сцена.

„ Искам по-добра Полша от тази, която имаме в този момент. Искам децата ми да живеят в свободна, демократична и усмихната страна “, сподели Беата Мишкевич, 53-годишна независимо заета жена.

„ Не желая хората да се гледат злобно един на различен, тъй като политическите им възгледи се разграничават. Мисля, че това са най-важните избори и всеки би трябвало да отиде и да гласоподава “, сподели тя.

Украйна и нейните западни поддръжници също следят внимателно при положение, че Полша последва Словакия, която предишния месец избра държавно управление, което дава обещание да вземе доста повече скептична позиция по отношение на изпращането на помощ на Украйна.

Полша е била водеща мажоретка за Украйна в Европейски Съюз и НАТО и е приела един милион украински бежанци, само че има възходяща отмалялост измежду доста поляци.

Правителството също падна с Украйна поради възбраната за импорт на зърно, ориентирана към отбрана на полските фермери.

Марчин Заборовски, специалист в мозъчния концерн Globsec, сподели, че ръководещата партия е възприела по-хладна позиция по отношение на Украйна в опит за националистически гласове.

" След изборите може да е прекомерно късно да се върнем към това, защото вредите ще са нанесени “, сподели той.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР