Полша експулсира 45 руски шпиони, представящи се за дипломати, обяви

...
Полша експулсира 45 руски шпиони, представящи се за дипломати, обяви
Коментари Харесай

Полша експулсира 45 руски дипломати по обвинение в шпионаж

Полша експулсира " 45 съветски шпиони, представящи се за дипломати ", разгласи през днешния ден полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински, съобщи Франс прес.

" По изцяло пореден и съдбоносен метод разрушаваме мрежата на съветските специфични служби в нашата страна ", посочи министър Камински в Туитър.

По-рано беше обявено, че полските специфични служби са поискали през днешния ден от министерството на външните работи да изгони 45 съветски дипломати, за някои от които има съмнения, че са работили за съветското разузнаване под дипломатическо прикритие, заяви представителят на специфичните служби Станислав Жарин, съобщи Ройтерс.

" Агенцията за вътрешна сигурност е идентифицирала 45 души - офицери от съветските секрети служби и лица, свързани с тях, които имат дипломатически статут в Полша ", сподели Жарин пред публицисти.

" Списъкът беше предаден на министерството на външните работи, той включва офицери от специфичните служби на Руската федерация и хора, които си сътрудничат с тях...хора, които се правили разследваща активност против Полша, само че и против съдружниците ни ", добави той.

Жарин разгласи също, че поляк, който работел в столичната работа по вписванията и е имал достъп до архива на кметството на Варшава, е упрекнат в шпионаж в интерес на Русия, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

От информация на уеб страницата на съветското посолство във Варшава се вижда, че сега дипломатическият състав на Руската федерация в Полша включва към 60 души, съобщи ТАСС.

Руският дипломат в Полша сподели през днешния ден, че няма съображение за обвиняванията против 45 съветски длъжностни лица, които следва да бъдат изгонени от Полша, откакто специфичните служби на Полша желаеха от външното ведомство да експулсира дипломатите, съобщи Ройтерс.

" Те би трябвало да си тръгнат. Това е суверенно решение на полската страна и тя има право на лични решения ", сподели дипломат Сергей Андреев на публицисти пред постройката на външното министерство, където беше извикан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР