Полша е страната, която първа подкрепи България относно преговорите за

...
Полша е страната, която първа подкрепи България относно преговорите за
Коментари Харесай

Меджидиев: Платили сме 1,4 млн. ваксини, но не ги доставяме, защото трябва да бъдат бракувани

Полша е страната, която първа поддържа България по отношение на договарянията за продължение на изкупуването на нови дози ваксини. Министерския съвет на България взе решение, че страната ни няма да се причисли към новите досатвки на ваксини. Това съобщи министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев по време на брифинг, съобщи Новини.бг.

По думите му по време на тези договаряния България е декларирала изрично, че “желае да има доставка на ваксини, когато има потребност и от количествата, от които се нуждае, а заплащането да се прави след доставката им ”.

Имаме към милион и 400 хиляди дози, които са платени, само че съзнателно не се доставят, тъй като по-късно би трябвало да бъдат бракувани. Да не приказваме за големия брой дози, които би трябвало да бъдат доставени през идната година. След това мнение, Полша бе първата страна, която изрично ни прекдрепи. В момета се прави опит за предоговаряне с въведжане на такси за ваксини, които изобщо няма да бъдат създадени. Да платим една такса, която Европейска комисия назовават “такса еластичност ”. България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат сходно съглашение. Взехме взаимно решение да напишем общо писно от името на министър председателите на страните, адресирано до Урсула фон дер Лайен. Според нас тя би трябвало да се намеси и да окаже влияние, уточни Меджидиев.

В опазването на здравето имаме потребност от средства – незабавна помощ по въздух, детска болница. Няма да си позовля да изразходваме средства за нещо, което не ни е потребно и по-късно ще бъде унищожено, означи още здравният министър.

Той уточни и други тематики, по които е разговарял с полския си сътрудник. Проведохме диалози за дигатилизация на опазването на здравето. Проведохме диалози за системата на трудовата екпертиза на техните телкове и по какъв начин се прави техния развой. Те ще ни дават техния модел на работа. Министър на опазването на здравето на Полша ме предложения да вземам участие в среща, в която ще разгледаме по-подробно тези тематики, сподели още той.

България и Полша се намират пред доста сходни предизивкателства – цифровизация на документите в опазването на здравето, липса на фрагменти, повишение на информираността за здравна профилактика и имунизиране на жителите. В тези области имаме поле за взаимна работа, веселя се, че контактите ни ще бъдат задълбочени. Най-важната тематика бе предоговарянето на изискванията за доставка на ваксини. Радвам се, че двете страни споделят една и съща позиция, която е отрицателна. Неприемливо е обществените средсва да бъдат изпозклвани за ваксини, от които нямаме потребност сега. Това разяснява здравният министър на Полша Адам Ниеджиелски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР