Полша е склонна да обмисли компромис с Европейския съюз по

...
Полша е склонна да обмисли компромис с Европейския съюз по
Коментари Харесай

Полша е склонна на компромис с ЕС за върховенството на закона

Полша е склонна да обмисли компромис с Европейския съюз по въпроса за избора на съдии, съобщи през вчерашния ден полският правосъден министър Збигнев Жобро след диалози във Варшава с Вера Йоурова, еврокомисаря, отговарящ за върховенството на закона. " Изразих подготвеност да убедя сътрудниците си от ръководещия лагер да помислим за разработване на нов модел за избор на съдии ", сподели Жобро пред публицисти, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Йоурова съобщи обаче, че от срещата си с Жобро не е останала с усещане, че се предлага някакъв компромис и че диалогът е бил концентриран върху различията, които са напълно явни. Тя добави, че вратата за разговор сред Полша и Европейски Съюз по въпросите на правосъдната промяна остава отворена и Европейски Съюз се надява да се откри дълготрайно решение на проблемите, създаващи напрежение сред Варшава и Брюксел.

Полската организация по печата заяви, че говорейки за възможен нов модел за назначение на съдии, полският министър е загатнал немския, където съдиите се избират извънредно от политици - от членове на Бундестага и от министрите на правораздаването на провинциите, т.е. и от законодателната, и от изпълнителната власт.

Упреците към полските правосъдни промени са свързани и с прекомерно огромното въздействие на държавното управление върху избора на съдии.

Миналата седмица долната камара на полския парламент утвърди довечера законопроект, за който има опасения, че може да запуши устата на съдии, сериозни към държавните промени. Сеймът утвърди законопроекта, откакто той беше отритнат неотдавна от Сената. Законопроектът цели разширение на дисциплинарните ограничения против съдии. Той планува съдиите да подлежат на дисциплинарни санкции, в това число уволняване, поради по-широк кръг прегрешения.

Съветът на Европа ще следи обстановката

Междувременно през вчерашния ден Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласоподава да стартира процедура на мониторинг на Полша по отношение на върховенството на закона, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че за първи път такава процедура се открива против страна членка на Европейски Съюз.

Така Полша се причисли към още 10 страни членки на Съвета на Европа, които са под цялостен мониторинг на европейската организация. Докладчици на ПАСЕ ще посещават постоянно Полша и от време на време ще правят оценка дали тя съблюдава своите отговорности и обещания.

Съдебните промени, осъществени през последните години от ръководещата полска консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) в доста връзки са в прорез с европейските правила и стандарти и съставляват опит да се сложи правосъдната система под политическия надзор на изпълнителната власт, се споделя в признатата резолюция.

В нея се показва, че Полша би трябвало незабавно да раздели постовете на основния прокурор и министър на правораздаването, да реформира Националния правосъден съвет, чиито членове в този момент се избират преобладаващо от политици, а не от съдии, и да съблюдава неотдавнашните решения на Върховния си съд, които отхвърлят някои от наложените от ПиС промени. Изразява се също страдание от " злоупотребата с налагане на дисциплинарни санкции на съдии и прокурори ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР