Полша е подписала с Украйна договор за продажбата на между

...
Полша е подписала с Украйна договор за продажбата на между
Коментари Харесай

Украйна купува от Полша 60 самоходни гаубици за 3 млрд. злоти

Полша е подписала с Украйна контракт за продажбата на сред 50 и 60 броя 155-милиметрови самоходни гаубици САУ " Краб ", заяви уеб сайтът " Газета правна ", представен от Offnews. Договорът, който е бил подписан в Киев е на стойност 3 милиарда полски злоти, почти 650 милиона евро, и най-големият експортен контракт на полския военно-промишлен комплекс през последните няколко десетилетия и сигурно през този век.

По-рано Варшава заяви, че е предала на Киев 18 оръдия-гаубици Краб. Тези гаубици бяха от въоръжението на Полската войска и изпращането им за Украйна ще бъде отчасти финансирано от Европейския съюз. В сряда по време на второто от нахлуването на Русия посещаване на полския министър председател Матеуш Моравецки в Киев представители на двете държавни управления са се договорили за продажбата на три дивизиона, евентуално 56 гаубици. Реализацията на доставките би трябвало да стартира през идващите няколко – до десетина месеца.

Украйна е първата страна, която ще купи от полските " раци " (krab – рак, бел ред.). Гаубиците ще бъдат създадени в завода " Металургичен комбинат Сталова Вола ", който е част от концерна " Полска оръжейна група ". 155-милиметровите самоходни артилерийски установки са създадени от Центъра за военно произвеждане в Сталова Вола посредством съчетание на южнокорейското шаси K9 Thunder с английския купол AS-90M Braveheart с оръдие 52 диаметър и система за ръководство на артилерийския огън " Топаз " на WB Electronics. Засега се чака амунициите да бъдат доставени от Съединени американски щати, защото Полша още не е усвоила производството на снаряди за " Краб ". Тъй като " раците " са лицензни, договорът на Варшава с Киев е трябвало да мине през утвърждението на Германия и Южна Корея.

Полша влага доста очаквания на киевската договорка. Веднъж, тъй като по-голяма не е имало през последните 30-40 години. Втори път – поръчката ще обезпечи работа за няколко полски компании и подизпълнители. За Варшава обаче е значимо, че част от САУ-тата ще бъдат тествани в действителни бойни условия, което ще разреши за въвеждането на усъвършенствания в структурата и опциите на оръдието.

Не на последно място Полша се надява да направи международна реклама на продукцията си, защото оръжейният бизнес и армиите на всички страни наблюдават под лупа войната в Украйна от софтуерна и оръжейна позиция, а бойните дейности са се трансформирали в ревю за производителите на оръжие, образец за което е фурорът към дроновете ТВ2 Байрактар.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР