Полша е готова да даде до 2 млрд. долара, за

...
Полша е готова да даде до 2 млрд. долара, за
Коментари Харесай

Полша предложи до 2 млрд. долара за постоянна база на САЩ

Полша е подготвена да даде до 2 милиарда $, с цел да бъде ситуирана непрекъсната база на Съединените щати на нейна територия.

Това заяви " Политико ", като цитира полския новинарски уебсайт Onet. За " определяне на взаимни военни съоръжения и на условия за по-гъвкаво напредване на американските сили " Варшава може да задели над 1.5 милиарда $, като тази сума може да е и по-голяма, гласи документ на Министерството на защитата, оповестен от Onet.

В отговор прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков предизвести, че " последователното разширение на военните структури на НАТО към (руските) граници... по никакъв метод не основава сигурност и непоклатимост на континента ". " Полша се трансформира в цел на ответен удар, като слага базата ", сподели първият заместник-председател на комисията за външна политика към Съвета на федерацията (сената) Владимир Джабаров. Според него, даже да се ръководи от сили на НАТО, такава апаратура би трансформирала Полша " в една от главните цели при положение на въоръжен спор ".

Автентичността на документа се удостоверява от полското Министерство на защитата, съгласно което той в никакъв случай не е бил систематизиран, прибавя " Политико " в материал, подписан от кореспонденти на Onet.

Предложение за създаване на база на Съединени американски щати в Полша (на английски)

Полското предложение показва отдавнашното предпочитание във Варшава да бъдат построени по-тесни връзки в сигурността със Съединените щати - още откогато страната стана член на НАТО. То обаче стана още по-силно след анексията на Крим, прибавя уеб сайтът. Според него полската самодейност ще се следи скептично от европейските съдружници като Италия и Германия, които желаят да подобрят връзките с Москва.

 Полският президент Анджей Дуда, който на фотографията поздравява американски бойци, не е бил прочут за предлагането.
© Associated Press

Полският президент Анджей Дуда, който на фотографията поздравява американски бойци, не е бил прочут за предлагането.

Какво още предлага документът

Информацията за предлагането се появи малко повече от месец преди среща на върха на страните от НАТО в Брюксел.

Към момента в Полша има американски военнослужещи и сили на НАТО на ротационен принцип, които се местят сред Полша и Прибалтика. Страната обаче упорства, че посредством смяната може да " показа бремето на разноските за защита " (в миг, когато Съединени американски щати упорстват всички национални държавни управления на страни от НАТО да усилят бюджетите си в този сектор до 2% от брутния вътрешен продукт) и да " понижи терзанията за Конгреса в несигурни за бюджета времена ".

Документът, който съгласно Onet e изпратен в Конгреса, съдържа и информация за местата, където би могла да се разположи нужната инфраструктура - бази, лечебни заведения, учебни заведения за децата на военнослужещите.

Министерството на защитата не е съгласувало документа нито с министерството на вътрешните работи, нито с президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР