Полша достави на Украйна четири танка Леопард и е готова

...
Полша достави на Украйна четири танка Леопард и е готова
Коментари Харесай

Първите полски танкове Леопард вече са в Украйна, докато Русия напредва в Донецк

Полша достави на Украйна четири танка " Леопард " и е подготвена бързо да достави още, съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки, откакто се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Полша може да достави още танкове в границите на " няколко дни ".

" Полша и Европа са на ваша страна. Бъдете сигурни, че няма да ви изоставим, ще поддържаме Украйна до цялостна победа над Русия ", сподели Моравецки на взаимна конференция със Зеленски. Освен това Полша е подготвена да образова украински водачи по какъв начин да ръководят изтребители Ф-16, посочи полският водач.

В Киев Матеуш Моравецки постави венец на мемориала на починалите бранители на Украйна, като бе придружен от украинския министър председател Денис Шмигал.

Моравецки изрази и позицията на Полша, че последният пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия е доста слаб.

Полша е един от най-пламенните поддръжници на Украйна, откогато съветските сили нахлуха на украинска територия на 24 февруари предходната година. Варшава приканва съдружниците си в НАТО и Европейския съюз да дават повече военна помощ на Украйна. Самата Полша стартира да закупува още оръжия и планува за тази година боен бюджет в размер от 4% от брутния си вътрешен артикул. Освен това в Полша откриха леговище над един милион украински бежанци.

Poland delivered 4 Leopard 2 tanks to Ukraine already and will send 60 PT-91 tanks in the coming days - Reuters
— marqs (@MarQs__)

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пък направи особено изказване по случай първата годишнина от съветската инвазия в Украйна.

На днешния ден преди една година президентът Путин подреди пълномащабно навлизане в Украйна след месеци неистини по отношение на аргументите, заради които Русия разположи голям брой бойци на границата с Украйна. Тогава съветските сили нелегално навлязоха в суверенната територия на Украйна, с цел да стартират война, в която излишно починаха десетки хиляди души и пострадаха още милиони, се споделя в изказването.

Решението на президента Путин раздели фамилии, принуди милиони хора да изоставен селищата си, унищожи домове, учебни заведения, лечебни заведения и друга цивилна инфраструктура, изостри международната продоволствена рецесия, дестабилизира енергийните пазари и подкопа интернационалния мир и сигурност. Тази война унищожи интернационалната известност на Русия, остави я отслабена, изолирана и унищожи стопанската система ѝ. Тази война е опит за завладяване на територия от Украйна и разстройване на нейната самостоятелна, демократична траектория, се споделя още в текста, изпратен от посолството на Съединени американски щати в София.

Както съобщи президентът Байдън в Киев тази седмица: " Една година по-късно Киев се държи, и Украйна се държи ". Борбата на Украйна, както и решимостта и устойчивостта на нейния народ се трансфораха във ентусиазъм за света, показвайки, че той няма да бъде сплашен. Неукротимата воля на Украйна сплоти света за нейната идея, като съзнателните хора по целия свят се сплотиха за Украйна, както и посредством многократните апели от залите на Организация на обединените нации към Русия да приключи определената от нея война. Президентът Путин стартира тази противозаконна война и той има властта да я приключи. Съединени американски щати твърдо поддържат Украйна, до момента в който тя се пази, и ще продължим да го вършим, до момента в който суверенитетът на Украйна не бъде почетен и народът на Украйна образува своето определено демократично бъдеще в независимост и мир, добави Блинкън.

По мотив първата годишнина от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк пък прикани за повече старания за привличането под отговорност на нарушителите на интернационалното право, заяви ДПА.

" Тази война е безсрамно тъпчене на Устава на Организация на обединените нации и на цялото интернационално право, основано, с цел да пази човешките същества на всички места по света. Трябва да бъде прекъсната неотложно ", съобщи Тюрк в Женева. 

Международното право не разрешава, наред с други неща, репресиите против цивилното население, военнопленниците и лечебните заведения или друга жизненоважна инфраструктура, както и културните полезности. Сериозните нарушавания могат да съставляват военни закононарушения.

" Тази безсмислена война се отрази на целия свят ", сподели висшият комисар. " Повишените разноски за храна и гориво вследствие на това задълбочиха мизерията в международен мащаб ", добави той.

Ричард Гауан, шеф по въпросите на Организация на обединените нации в неправителствената организация " Международна спешна група " (International Crisis Group), предизвести, че не би трябвало да се притиска управлението на Русия посредством основаването на правосъдни трибунали. Това би понижило още повече възможностите за прекратяването на войната в Украйна, добави той.

На фронтовата линия

Руското министерство на защитата сподели, че съветските сили не престават нападението си по фронтовата линия в Донецка област в Източна Украйна и твърди, че са умъртвили към 240 украински бойци за последните 24 часа, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на министерството.

" Въоръжените сили на Руската федерация не престават да извършват специфичната военна интервенция ", сподели министерството на защитата на постоянен брифинг. Южната формация на съветските войски нанесе масирани удари по украински елементи и техника по продължение на цялата линия на прикосновение, съобщи министерството в своето изказване, добавя Българска телеграфна агенция. 

За момента изказванията на министерството не са доказани, показват организациите. 

През последните седмици Русия предприе офанзиви, които доведоха до най-смъртоносните сражения до момента. Украйна сподели през вчерашния ден, че силите ѝ са отблъснали офанзиви по цялата фронтова линия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР