Полша, България и още няколко източни държави членки на Европейския

...
Полша, България и още няколко източни държави членки на Европейския
Коментари Харесай

България и още 8 страни може да заведат дело в ЕС заради пакета "Мобилност"

Полша, България и още няколко източни страни членки на Европейския съюз обмислят дело против новите транспортни правила, познати като пакет " Мобилност ", които ще принудят техните камиони да се връщат вкъщи на всеки осем седмици, завиха дипломати, представени от " Ройтерс ". Според тези страни смяната ще навреди на транспортните им компании.

" Ройтерс " отбелязва, че промяната на разпоредбите за транспорт бива насърчавана от по-богатите страни, измежду които Франция и Холандия, а по-бедните източни страни от Европейски Съюз желаят да печелят като оферират услуги на по-ниски цени, с цел да разширят стопанските системи си и да догонят растежа, след десетилетия зад Желязната завеса. Техните камиони и водачи кръстосват Европейски Съюз, само че Франция и други страни се притесняват, че те ощетяват личните им служащи.

Повечето страни членки се съгласиха през декември да реформират пътно-транспортния бранш на Европейски Съюз, в това число като дадат на водачите на камиони, работещи в чужбина, правото да се връщат вкъщи на всеки три до четири седмици.

Друга смяна планува да прекарват седмичната отмора от най-малко 45 часа отвън транспортното средство и не на паркингите, а работодателите им да поемат разноските по настаняването.

Заради новите правила също така камионите, употребявани за интернационален превоз, ще би трябвало да се връщат в в централата на компанията си на всеки осем седмици, като задачата е да се пребори практиката транспортни компании да се записват в страни с по-ниски налози, без в реалност да правят активност там.

Според дипломатически източници България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър са срещу. Те упорстват за промени в новите правила, които се чака да бъдат разисквани в Европейския парламент в идните месеци.

" Група от сходно мислещи страни желае да види промени в правилото за осемте седмици. Ще забележим по какъв начин ще протекат идните диалози или може да бъдем принудени да спорен това в съдилищата ", сподели почитан посланик пред " Ройтерс " тази седмица.

" Те мощно подкопават нашите компании. Ако нямаме различен избор, ще заведем дело в Европейския съд ", уточни втори посланик от засегнатите страни.

Източните страни настояват, че връщането на празни камиони ще навреди стопански на техните компании и ще остави огромен въглероден отпечатък в миг, когато Европейски Съюз пробва да понижи излъчванията на парникови газове като част от битката с климатичните промени.

Западните страни споделят, че сегашните практики в пътно-транспортния бранш са обществен дъмпинг - прекачване на активност към страни с по-ниски заплати, налози или по-слаби трудови права.

Още за детайлите в пакета " Мобилност " и на какъв стадий е приемането му четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР