Полша атакува Беларус, след като страната въведе празник „Ден на

...
Полша атакува Беларус, след като страната въведе празник „Ден на
Коментари Харесай

Полша отвръща на Беларус заради спорен празник

Полша нападна Беларус, откакто страната вкара празник „ Ден на националното единение “ на 17 септември, предава Евронюз. Това е денят, в който Съветският съюз нахлува в Полша и Украйна по време на Втората международна война.

Нацистка Германия и Съветският съюз подписват пакт за ненападение на 23 август 1939 година по силата на който разделят Полша между тях. Хитлер атакува Полша на 1 септември, а надлежно Съюз на съветските социалистически републики нахлува на 17 септември същата година.

Решението на Беларус идва на фона на засилено напрежение с нейните съседи и с Европейския съюз, откакто режимът на Александър Лукашенко предприе жестоки ограничения против демократичните митинги.

В изказване на Министерството на външните работи на Полша се споделя: „ Основаването на беларуската политическа история върху наследството на пакта Хитлер-Сталин е изцяло неясно.”

„ Този жест, в унисон с напъните на Русия да пояснява превратно комплицираната история на нашия район, съществено ще попречи на беларуския разговор и съгласие със съседите, както и с всички други европейски страни. “

Беларус е основана като съвременна европейска страна през 1991 година Преди това е била част от Съветския съюз и отчасти следена от Полша при започване на 20-ти век. През хилядолетието преди този момент е бил в по този начин наречената Полско-литовска общественост и средновековното Велико херцогство Литва.

Беларуските държавни пресслужби споделят за новия празник, че „ тази дата символизира възобновяване на историческата правдивост и обединяване на белоруската нация, която е била принудително разграничена през 1921 година в сходство с Договора от Рига. Това е специфична дата в историята на белоруската нация. "

В края на май тази година водачите на Европейски Съюз постановиха наказания на публични чиновници и ограничиха трафика на беларуските самолетни компании. Оттогава Русия отхвърля на редица европейски авиопревозвачи достъп до личното си въздушно пространство.

Опозиционните водачи в Беларус приканват за интернационално следствие на Лукашенко, който остава на власт макар всеобщите митинги против преизбирането му предходната година.

Полша от своя страна финансира Belsat, основаната на нейна телевизия, която излъчва самостоятелни вести в Беларус. Варшава също по този начин поддържа белоруски деятели и студенти, които живеят в заточение.

„ Установяването на Ден на националното единение, който отбелязва включването на Беларус в Съюза на руските социалистически републики, е възхваляване на руското завещание и опит за отделяне на Беларус от същинските му корени. Това е акт, който подкопава независимостта и суверенитета на Беларус “, съобщи Полша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР