Половината от всички разходи на украинската държава днес се финансират

...
Половината от всички разходи на украинската държава днес се финансират
Коментари Харесай

Кой и как спасява режима в Киев от финансова катастрофа

Половината от всички разноски на украинската страна през днешния ден се финансират непосредствено от чужбина. Това беше публично прието от украинското министерство на финансите. Кой дава пари на киевския режим на първо място, при какви условия и с какви лихви, за какви разноски – и по кое време най-сетне ще завърши това многомилиардно финансиране?

43-44 милиарда $ - толкоз, съгласно министъра на финансите Сергей Марченко, Украйна ще похарчи за обезпечаване на въоръжените си сили и водене на военни дейности през 2023 година Приблизително същата сума се възнамерява да бъде изразходвана през 2024 година Но има един колорит: „ Това е повече от налозите, които събираме. " Просто казано, Украйна няма такива пари.

И това не е нищо ново. Известно е, че Украйна в действителност води война на заем, за сметка на помощта, която ѝ оказват западните съдружници: оръжия, муниции, образование на новобранци, разследващи данни, медикаменти и други Министърът прецизира, че военните желаят пет (!) пъти повече, само че би трябвало да се задоволяват с това, което получават.

От учебно заведение знаем задачата за басейна и двете тръби. Днес украинският басейн има аварийно зареждане. Но постоянно ли ще бъде по този начин?

От копейки до милиарди

На 1 август 2023 година доста украински бизнесмени станаха унили. На този ден влязоха в действие промените в Данъчния кодекс, гласувани от Върховната Рада през юни. Същността на тези промени е връщане към предвоенните данъчни ставки за бизнесмени и компании. Всички те (при изискване, че приходите им не надвишават 10 милиарда гривни годишно) до момента имаха позволение да преминат към опростена скица на данъчно облагане още през април 2022 година и да заплащат единствено 2% от приходите си. Без Данък добавена стойност, без вносни мита и без данъчни инспекции. Данъчен парадайс, офшорка, без да ходите до далечни острови! Ако не вземете поради съпътстващите военни дейности, въздушни набези, повишаване на електрическата енергия, срив и повишаване на логистичните схеми, спад на пазара и покупателната дарба на популацията (има по-малко хора, а и те обедняха) и още десетина отрицателни условия. И в този момент, година и половина по-късно, всички тези условия към момента са налице. И се лишават изгоди от украинския бизнес. Защо?

Защото МВФ Още през юли те изложиха условия за продължение на кредитирането на Украйна. Едно от тях беше връщане към предвоенните условия на данъчно облагане.

Въпреки това, съгласно ръководителя на профилната комисия на Върховната Рада Даниил Гетманцев, връщането на единните данъчни ставки на предходното равнище няма да избави бюджета. През януари-август бизнесмените са получили по-малко от 10 милиарда гривни. Тоест, за година това ще бъде към 15 милиарда гривни (400 милиона долара). Но да вземем за пример отдръпването на Украйна от зърнената договорка коства доста повече на бюджета ѝ. Да не приказваме, че съгласно миналогодишната оценка на същия Марченко дневните загуби на украинския бюджет са съвсем два милиарда гривни. Изглежда, че на фона на тези загуби 15 милиарда гривни изгоди за бизнесмените като цяло са изгубени. Но не. В МВФ, за разлика от Украйна, знаят по какъв начин да си броят парите.

Кой дава назаем

Припомнете си, че в този момент Украйна и МВФ си сътрудничат по четиригодишна стратегия за финансиране (подписана през март 2023 г.). Става дума за кредитиране в размер на 15,6 милиарда $: 3,6 милиарда $ към този момент са получени за настоящата година, Украйна би трябвало да получи още 0,9 милиарда $ през октомври.

Заемите от МВФ никога не са главният източник за покриване на бюджетния недостиг на Украйна. Така да вземем за пример новата четиригодишна стратегия за финансиране от Европейски Съюз (2024-2027 г.) планува даването на 50 милиарда евро, сегашната е 18 милиарда евро. Ето за какво даже самите украинци към този момент не могат да си затварят очите за редица странности в връзките с фонда.

Първо, МВФ отпуска заеми на Украйна при не слабите 6,9% годишно. За съпоставяне, украинските банки изкупуват назад държавни облигации при проценти от 2,5% в евро и 4,85% в долари. Европейски Съюз и Канада отпускат пари на Украйна при скромните 1,5-2% годишно, за дълги интервали и с огромно закъснение на първите заплащания.

Второ, програмата на МВФ в действителност е рефинансиране на минали задължения. Нови заеми на Украйна се дават против обвързване за погашение на старите и заплащане на лихви (Украйна ще заплати единствено лихви на МВФ в размер на 12,1 милиарда $ в интервала от март 2023 година до март 2027 г.).

Дупка в бюджета

За по-добро схващане дано си напомним предисторията на протичащото се. Приходите в бюджета на Украйна за първата половина на 2023 година са 869 милиарда гривни (23,5 милиарда долара). От тях 269 милиарда (7,3 милиарда долара) са грантове, в действителност лепта. Тоест приходите от налози, акцизи и така нататък са единствено 600 милиарда гривни (16,2 милиарда долара). Разходите са двойно по-високи - 1784 милиарда гривни (48,2 милиарда долара). От дефицита 863 милиарда гривни (23,3 милиарда долара) са покрити от външно финансиране.

С други думи, изстискването на съвсем 7% годишно от Украйна за заеми е същото като принуждаването й да заплаща рента по един заем за сметка на други. Нейният чист приход (с изключение на грантовете) покрива единствено една трета от нейните разноски.

Отвън наподобява, че Украйна може да затегне колана си и да мине без скъпи пари на МВФ. Това обаче е, в случай че гледаме четири-пет години напред. Но целият въпрос е, че сега Украйна в действителност няма къде да отиде и би трябвало да броите единствено година напред.

Ето бюджета за 2024 година Правителството на Украйна чака да получи 42 милиарда $ (1,55 трилиона гривни) от сътрудниците, което ще разреши да свърже двата края: разноските са планувани на равнище от 2,3 трилиона гривни, а личните планирани доходи са 1,3 трилиона.

Приблизително една трета от нужната сума ще се даде от Европейски Съюз. Министерството на финансите чака да получи до 20 милиарда $ от Съединени американски щати. Поне това е размерът на бюджетната поддръжка, която Украйна получи от Съединените щати през последните 17 месеца. Въпреки това остават още 9-10 милиарда $. Част ще дадат по-малко значими съдружници (Канада, Япония, Австралия, някои европейски страни). Но даже и от три-четири милиарда от МВФ, както виждаме, Украйна не може да откаже - даже макар грабежа и непопулярните условия. В противоположен случай няма да върже гащите.

Всичко опира до Съединени американски щати

С поддръжката на Европейски Съюз е ясно, че е контрактувано до 2027 година Що се отнася до Съединени американски щати, до 2024 година Украйна евентуално ще го реализира. Скоро ще се убедим сами: тези разноски би трябвало да бъдат включени в бюджета на Съединени американски щати, който се гласоподава в края на септември. Формално Байдън може да се опита да прокара такава помощ даже за 2025 година Но дали той и екипът му ще желаят да поемат такива опасности през идната година - единствено месец и половина преди президентските избори?

Разбира се, надали си коства да се разчита, че президентът републиканец изцяло ще ограничи поддръжката за Украйна. В последна сметка за тях това е освен въпрос на авторитет и държавни ползи, само че и на вътрешноелитен консенсус. Въпреки това даже леко понижаване на мащаба на тази помощ ще удари бюджета на Украйна. Принуждаване на управляващите да съкратят обществената сфера, да освободят курса или да понижат мащаба на военните дейности.

Следователно последните думи на Зеленски за „ безкрайния “ спор (арабско-израелски) са празни приказки. По този въпрос Израел се самоиздържа. Докато Украйна след година и половина може просто да остане без пари за войната. И за всичко останало.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР