Половината от средния ръст на цената на водата в страната

...
Половината от средния ръст на цената на водата в страната
Коментари Харесай

След въпрос на Антоанета Цонева: КЕВР потвърди, че половината от скока на цената на водата се дължи на увеличени заплати

Половината от междинния растеж на цената на водата в страната от 15% се дължи на нарастването на заплатите на работещите във ВиК сдруженията. Това съобщи по време на чуването му в Народното събрание ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в отговор на въпрос на депутата от " Продължаваме Промяната - Демократична България " Антоанета Цонева. Самото чуване беше по самодейност на Цонева и депутатите от ПП-ДБ Стела Николова, Илина Мутафчиева и Катя Панева.

Цонева повдигна въпроса за отговорността на КЕВР, с изключение на служебното актуализиране на цените по нормативна уредба, да обвърже качеството на предоставяните от ВиК сдружения услуги и тяхната цена. Тя подсети, че в някои райони нарастването на цената на водата от 1 януари е доста над междинното от 15 на 100.

" Най-голямо е нарастването в Сливен - с 41%, във Видин - с 30%. В Разград сме рекордьори - жителите ще заплащат по 6,10 лева на кубик, доста от дълго време никой не пие вода от чешмата, уредите се повреждат от уталожването на хлор и други субстанции, а загубите в мрежата са 80-90% и това състояние не се усъвършенства ", съобщи националният представител. По думите ѝ, загубите за 2022 година във ВиК сдруженията са по-големи от тези за 2021-а, също така компаниите с най-големи разноски имат финансови запаси. И прикани да стартира спор за това по какъв начин ВиК услугите и новото законодателство ще отговорят на стандартите за качество и по какъв начин КЕВР ще подсигурява осъществяването на тези стандарти.

В отговора си Иван Иванов означи няколко фактора за повишението на потребителските цени. По думите му, основен фактор е контрактуваното годишно нарастване на заплатите в бранша с 15%, а заплатите са половината от разноските на тези компании. Така че 7-8% от нарастването приблизително с 15 на 100 на цената на водата, т.е. половината, идва от нарасналите заплати, сподели ръководителят на КЕВР.

Друг фактор е инфлацията от 11-12%, само че сдруженията негодували пред регулатора, че взема поради единствено междинната инфлация, до момента в който техните материални разноски са основно строителни материали, чийто цени са се усили с сред 50 и 100%.

На трерто място обяснението за фрапантния скок на цените в някои райони съгласно Иванов е неизпълнението на капиталови проекти. 22 ВиК сдружения са били глобени от КЕВР, че не са изпълнили проектите си и невложените пари комисията ги е върнала на потребителите, като е понижила цените за 2023 година Затова в този момент, когато проектите още веднъж са включени за 2024-а, скокът наподобява по-висок, тъй като потегля от по-ниска база за миналата година. Ако тези проекти бяха изпълнявани регулярно, в този момент нарастването на цената на водата в Берковица, да вземем за пример, нямаше да е с 80%, а с 10,27%, уточни ръководителят на КЕВР.

Депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева репликира, че изчислението на обществената търпимост не дава отговор на действителността. " В моя изборен регион Търговище цената, която става над 5 лева на кубик, е непоносима за популацията. Каква е методологията за обществена търпимост? ", попита тя.

В отговора си Иван Иванов съобщи, че КЕВР няма пълномощия и потенциал да дефинира обществената търпимост и сега употребява наблюдението на Национален статистически институт за домакинските бюджети. Но акцентира, че законът за ВиК услугите още от 2005 година слага задачата да се подсигурява месечен най-малко за ползване на вода, с цел да се обезпечи така наречен водна помощ за обществено уязвимите хора. " Никое държавно управление до момента не го вкара, с цел да извърши закона и постановката на Организация на обединените нации, че водата е всеобщо право ", сподели Иванов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР