Половината от обширната територия на Китай страда от силна или

...
Половината от обширната територия на Китай страда от силна или
Коментари Харесай

Суша морѝ половин Китай

Половината от обширната територия на Китай страда от мощна или по-слаба суша поради рекордните температури това лято - водата понижава, в това число в Тибет, сочат публични данни, представени от Франс прес.

От 1961 година - откогато в страната се събират метерологични данни, в Китай в никакъв случай не е имало толкоз горещо лято с толкоз мощни и продължителни жеги.

Редица огромни градове записаха най-горещите дни, откогато съществуват - в югозападните региони до 45 градуса по Целзий. Започнаха да пресъхват доста реки, измежду които и най-голямата - Янцзъ.

Сушата обгръща половината повърхност на страната - тук-там по-силна, другаде по-слаба, демонстрира карта, публикувана през вчерашния ден от националната метеорологична работа. Засегната е по-специално необятна линия земя, която включва южната част от самостоятелен планински Тибет и се простира до източното крайбрежие, където е съсредоточена огромна част от китайската стопанска система. Тази обширна зона с над 370 милиона поданици е по поречието на река Янцзъ.

Според метеоролозите сушата в някои елементи на Тибет е " мощна " и даже " изключителна ".

Тези условия са предизвикателство за селското стопанство - в страната без друго са малко обработваемите земи. Сушата основава проблеми по-специално за култури като ориза и соята, чието развъждане изисква доста вода.

Вчера държавното управление реши да деблокира специфичен пакет от 10 милиарда юана (близо 1,5 милиарда евро) в поддръжка на земеделието, заяви държавната телевизия. Сумата ще послужи най-вече за подсигуряване на есенната оризова годишна продукция.

Пресъхването на водоизточниците, подхранващи язовирите, принуждава управляващите по места да вкарват режим на тока - хората пускат климатиците на най-много, с цел да се разхладят. 

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР