Половината от ледниците на планетата ще се разтопят до 2100

...
Половината от ледниците на планетата ще се разтопят до 2100
Коментари Харесай

Необратим процес: Половината от ледниците ще изчезнат до 2100 г.


Половината от ледниците на планетата ще се разтопят до 2100 година даже в случай че човечеството се придържа към задачите, заложени в . Това демонстрират данните на ново изследване в „ Science ”, представено от „ Гардиън “.

Изследването открива, че мащабът и последствията от загубата на ледници са по-големи, в сравнение с се смяташе до момента. Поне половината от тази загуба ще се случи през идващите 30 години.

Изследователите откриха, че 49% от ледниците ще изчезнат при най-оптимистичния сюжет за стопляне с 1,5C. Ако обаче световното стопляне продължи при настоящия сюжет от 2,7C, загубите ще бъдат по-значителни – учените споделят, че 68% от ледниците ще изчезнат.

Ако това се случи, в Централна Европа, Западна Канада и Съединени американски щати съвсем няма да останат ледници до края на идващия век, написа още в изследването.

Необратимият развой повлича редица последствия след себе си

Разтопяването на ледниците ще способства доста за повишение на морското ниво, ще заплаши водоснабдяването на 2 милиарда души и ще усили риска от наводнения. В изследването са прегледани всички ледници на сушата като се изключи ледените покривки на Гренландия и Антарктида.

Смята се, че топенето на планинските ледници способства за повече от една трета от покачването на морското ниво. Голяма част от тези загуби са неизбежни, само че размерът им е директно обвързван с повишението на температурата, тъй че дейностите за справяне с климатичната рецесия са от основно значение.

" Бързо възходящите загуби на ледникова маса при повишение на световната температура над 1,5С акцентират незабавната нужда от определяне на по-амбициозни климатични задължения за опазване на ледниците в тези планински райони ", пишат учените.

„ Малките ледници са най-уязвими “

Екипът от учени употребява две десетилетия сателитни данни, с цел да картографира ледниците на планетата с по-голяма акуратност от всеки път. Предишните модели са разчитали на измервания на съответни ледници, които по-късно са били екстраполирани, само че в този момент откривателите могат да получат данни за всеки от 200 000 ледници на планетата.

За първи път това им даде визия за това какъв брой от тях ще бъдат изгубени при разнообразни сюжети за изменение на климата.

Водещият академик на проучването изясни, че най-уязвими са дребните ледници.

По-ниските планински вериги като Алпите и Пиренеите са измежду най-засегнатите. В Алпите да вземем за пример до 2050 година се чака ледниците да бъдат приблизително със 70 % по-малки, а доста от по-малките към този момент ще са изчезнали. На някои места снежните върхове ще бъдат сменени от голи скали, като вследствие на това ще пострада биоразнообразието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР