Половината от европейските граждани (49%) смятат, че нещата в страните

...
Половината от европейските граждани (49%) смятат, че нещата в страните
Коментари Харесай

Какво е нивото на социалния оптимизъм и песимизъм в страните-членки на ЕС?

Половината от европейските жители (49%) считат, че нещата в страните им не вървят в вярната посока и че в границите на една година обществата им ще бъдат по-зле в сравнение с са в този момент. Това демонстрират данните от скорошно огромно изследване на Eurofound, тристранната и консултативна организация на Европейски Съюз за създаване на обществени политики и политики по заетостта, озаглавено  " Към бъдещето на Европа: обществени фактори, определящи оптимизма и скептицизма на жителите ".

В онлайн изследването на Eurofound са оценени 138 629 отговори на поданици от цяла Европа, които са били запитани за тяхното сегашно и бъдещо обществено и икономическо състояние, както и за общественото и икономическо състояние в страната им след цяла година живот с рестриктивните мерки, свързани с Covid- 19. Изследването е извършено с три кръга въпроси: през април и юли 2020 година и напролет на 2021 година, предава cincodias.elpais.com. 

Сред резултатите от изследването, Испания е измежду страните с най-големи разлики сред това по какъв начин нейните поданици виждат непосредственото бъдеще на страната и по какъв начин виждат личното си състояние след година.

Докато 57% от интервюираните в Испания са песимисти за бъдещето на страната си, единствено 7% чакат персоналният им живот да се утежни през идващите 12 месеца. Това анализаторите на Eurofound назовават " ​​пропастта на скептицизма ", която се отнася до контраста сред обществените и персоналните усещания за бъдещето. В Испания тази разлика е 50 процентни пункта, една от най-големите в Европейски Съюз -27. Тази мощна испанска дихотомия сред това по какъв начин наподобява страната и персоналния живот на всеки е надмината единствено от Хърватия с 61 точки разлика.

Средната европейска стойност е 34 процентни пункта сред груповия и самостоятелния скептицизъм, до момента в който тези с най-малка разлика са жителите на Люксембург (6 процентни пункта).

Като цяло разликите в обществения оптимизъм и скептицизъм сред европейските страни са доста огромни. Според резултатите от Индекса на обществения оптимизъм, Гърция е най-песимистичната държава-членка, а Ирландия е най-оптимистичната. Трябва да се означи, че някои по-проспериращи страни като Франция (63%), Испания (57%), Белгия (56%) и Италия (54%) също са обществено доста песимистично настроени. Сред аргументите за гръцкия скептицизъм посочват фактът, че приходите на гръцкото домакинство са най-далеч от това, което са имали преди финансовата рецесия през 2008 година, даже още през 2018 година по данни на Европейската комисия.

Като цяло резултатите от този отчет демонстрират, че класирането на страните във връзка с обществения оптимизъм не демонстрира разделянето сред райони изток-запад или север-юг, което постоянно се среща при съпоставения на държави-членки. 

Въпреки че скандинавските страни като цяло са най-оптимистично настроени, страните от Източна и Централна Европа са по-оптимистични от средиземноморските страни. Авторите на изследването считат, че икономическият застой и недоверието в обществените институции изясняват по-голямата част от обществения скептицизъм. От друга страна, неналичието на обществено доближаване е главният феномен, който стои в основата на обществения скептицизъм на самостоятелно равнище.

Повече от половината жители на Европейски Съюз (54%) имат вяра, че животът ще бъде по-труден за днешната юноша, в сравнение с за днешните възрастни. Франция (77%), Белгия (75%), Холандия (59%), Испания (58%), Германия (58%) и Италия (53,7%) са измежду най-песимистично настроените за бъдещето на своите младежи. Всъщност в 22 от 27-те страни в Европейски Съюз има повече песимисти, в сравнение с оптимисти за бъдещето на младежите им.

Докладът се базира и на казуса с " носталгията ", т.е. хората живеят по-зле стопански в този момент, в сравнение с преди 20 години. Това мислят 87% от гърците, 72% от италианците, 62% от испанците, 56% от французите и 46% от германците. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР