Половината от безработните в област Пловдив не са имали право

...
Половината от безработните в област Пловдив не са имали право
Коментари Харесай

1/2 от безработните в Пловдивско не получават обезщетение

Половината от безработните в област Пловдив не са имали право да получат обезщетение от страната, откакто са останали без прехранване. Профилът на неработещите е пловдивчанин със приблизително обучение на възраст сред 35 и 49 година По-голямата част от тях са дами.

От малко над 17 000 неработещи, регистрирани в Бюрото по труда, над 8000 са взели обезщетение, сочат данните на Националния застрахователен институт. На останалите не са се изплащали пари, оповестява.

Причините да не бъде платено обезщетение са две. Едната е, че безработните нямат задоволително застрахователен стаж, т.е. да са правени вноски в 12 от последните 18 месеца. Другата е, че те са дълготрайно безработни. Обезщетения се изплащат в продължение минимум на 4 месеца и най-вече за година. Продължителността зависи от годините насъбран стаж.

Другите над 8000 с право на обезщетение пък са взимали от страната приблизително по 505 лева, което е с 18 лева по-малко по отношение на 2020г. Неработещите мъже приблизително получават със 111 лева повече от дамите. На жителите на други страни в региона, които са се трудили и са останали без работа им се поставят приблизително по 1 353 лева, което е повече от два пъти от това на пловдивчани. Те имат право на пари за безработица по европейски регламенти.

Обезщетението за безработица е в размер на 60% от междинния застрахователен приход на индивида за 24 месеца обратно. То обаче не може да бъде по-малко от 12 лева на работен ден и повече от 74,29 лева За хората, които са се трудили на повърхностен работен ден и са получавали по-ниско заплащане от минималната заплата процентът на установяване е 50 на 100. Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно единодушие имат право едвам на 12 лева дневно.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР