Половината от българите притежават автомобил, като 11% дори са собственици

...
Половината от българите притежават автомобил, като 11% дори са собственици
Коментари Харесай

Купуваме стара кола директно от собственик

Половината от българите имат автомобил, като 11% даже са притежатели на повече от един. Най-предпочитаният вид е хечбек, комби и седан си поделят второто място. Това демонстрира изследване на Nielsen Admosphere България.

Наблюдаваме огромна разлика сред мъжете и дамите, що се отнася до владеене на коли: мъжете (76%) като цяло са по-склонни да имат коли, в сравнение с дамите (47%).

Притежаваните от българите транспортни средства са нормално остарели: 78% декларират, че колата им е на повече от 10 години. 14% дават отговор, че автомобилът им е на по-малко от 5 години, а 18% имат автомобил на възраст сред 6 и 10 години. В този подтекст не е изненада, че по-голямата част от колите, притежавани от респондентите, са втора ръка.

55% от притежателите на коли са купили (или са получили) своя непосредствено от предходния притежател. Най-често това е процедура при младите (18-34 г.). 31% са закупили своето транспортно средство от автокъща и единствено 8% са закупили автомобил втора ръка от оторизиран дилър. Нисък е процентът и на тези, които са закупили нов автомобил - 12% , мъжете малко по-често от дамите и тази наклонност се ускорява с повишаването на възрастта, написа " Pariteni ".

Проучването разкрива и какви типове коли са желани у нас. 29% имат типичен хечбек, т.е. не изключително огромна кола с по-малък багажник. Второто място си поделят седан и комби – и двата вида се имат поравно от 18% от притежатели на коли. Лифтбек имат 14% от интервюираните.

Що се отнася до типа на мотора или горивото, то процентите са доста близки - 41% бензин против 40% дизел. 18% от респондентите имат автомобил на бензин или дизел с газова уредба, а 7% имат кола на LPG или CNG.

На въпрос дали възнамеряват да закупят кола през идната година – без значение дали към този момент имат такава или не, множеството респонденти (67%) дават отговор негативно. По-склонни да мислят за покупка на автомобил са мъжете и по-младите българи. А какви коли ще купуват? Предимно комби (24%) или хечбек (23%) – до момента в който комбито би било желано малко повече от мъжете, а хечбекът от дамите. Седан ще предпочетат 18% от интервюираните, а SUV 16% (в по – огромна степен от мъжете).

Най-важните и решаващи фактори за тези, които възнамеряват да закупят автомобил през идната година, са цената на автомобила (68%) и разходът на гориво (52%). Другите най-споменавани фактори са вид мотор (33%) и марка (32%). Най-маловажните характерности, на които респондентите биха базирали покупката си, са класа и цвета на автомобила (и двете еднообразно упоменати 6%), както и рекомендацията на продавача (1%).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР