Половината компании в България се готвят да дадат на служителите

...
Половината компании в България се готвят да дадат на служителите
Коментари Харесай

Как компаниите в България се опитват да задържат служителите си?

Половината компании в България се готвят да дадат на чиновниците си бонус за Коледа. Той обаче нормално не в размер на цяла месечна заплата, демонстрира изследване на Adecco измежду 100 български и интернационалните компании в секторите IT, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и произвеждане, основани главно в София и Пловдив.

" Причина за това е, че фирмите са насочени към насърчаване на положителното показване и избират да заплащат
бонуси за реализирани резултати, а не за съответни празници. Вероятно и това изяснява и за какво великденските бонуси са още по-малко известни. Срещат се при едвам 20% от фирмите ", показват от компанията.

" Проучването ни демонстрира, че заплатата е най-важният детайл в привличането и арестуваните на чиновници, само че надалеч не единственият. Работодателят се стреми да диверсифицира пакета от обществени придобивки и обезщетения, които предлага на чиновниците си, с цел да отговори на по-комплексните им потребности ", разяснява Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция.

Финансовият пакет на чиновниците включва както заплата, по този начин и
бонуси, ваучери, комисионни. Повече от половината от фирмите, с които Adecco работи, оферират ваучери за храна, нормално за 60 лева на месец, което е необлагаемият най-много. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето.

Предоставят се и доста материални, само че не директно финансови тласъци. В над 1/3 от фирмите се дават карти за градски превоз. Почти всички работодатели заплащат мобилните проекти и телефони, а в половината от тях се дават и служебни преносими компютри, като това варира съгласно позициите на чиновниците. В 2/3 от компании се дават и служебни коли, само че за характерни позиции.

Друг вид заплащане за чиновниците е даването на разнообразни услуги, цената на които може да е напълно поета от компанията или е с присъединяване на чиновниците. Такива са да вземем за пример спомагателното здравно обезпечаване, което се вижда при съвсем 100% от фирмите, взели участие в изследването.

" Ако компанията заплаща 40 лева лавица на месец на чиновник за в допълнение здравно обезпечаване, това е доста добра инвестиция както за компанията, по този начин и за чиновниците. Срещу тази стойност служителят получава доста повече благоприятни условия да получи качествени здравни услуги, в съпоставяне, в случай че получи 40 лева като добавка към заплата си. От друга страна това би понижило усложненията и загубите на работодателя от вероятно неявяване заради здравословни аргументи на неговите чиновници ", добави Ирина Йончева, HR шеф на Adecco България.

Застраховката живот е по-малко известна и се среща при една трета от фирмите. Допълнителното пенсионно обезпечаване се следи при едвам 11% от фирмите. В тази група придобивки се включват и отстъпки за закупуване на спортни карти или потребление на разнообразни услуги към кафе-вериги, заведения за хранене, книжарници, оптики, банкови услуги и доста други.

През последните няколко години извънредно известни стават политиките на фирмите за поддържане на салдото сред персонален и професионален живот. Така работодателите целят да привлекат и последните генерации (GenZ), които навлизат в пазара на труда, за които е значимо да имат възприятие за независимост, гъвкавото работно време и работа от разстояние. Например при повече от 80% от фирмите се следи опция за работа от у дома. Въпреки че минималният брой заплатен отпуск е 20 дни, в най-малко половината от фирмите се дават спомагателни дни, които са приблизително 5 на година. Единични са случаите, при които се дава опцията за заплатен отпуск на рождените дни на чиновниците.

Компаниите се стремят да построяват и положителна офис среда. Това може да включва стаи за игра и отмора, които се следят при повече от половината от фирмите и изключително в ИТ бранша. В 2/3 от фирмите се оферират безвъзмездни питиета да вземем за пример: минерална вода, кафе, чай, а постоянно и храна: ядки, плодове и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР