Половин тон кокаин е намерен на кораба Верила, който беше

...
Половин тон кокаин е намерен на кораба Верила, който беше
Коментари Харесай

Намериха половин тон кокаин на кораба Верила

Половин звук кокаин е открит на кораба " Верила ", който беше арестуван от управляващите в Ирландия. Екипажът е от 17 българи и един украинец. Разследващите не престават претърсването на плавателния съд и позволяват, че може да се открие още опиат.

Българското външно министерство е поискало информация от ирландските управляващи, заяви вицепремиерът Мария Габриел. Според вътрешния министър Калин Стоянов пък е допустимо да се създава нов маршрут за транспорт на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Корабът " Верила " е отплавал от пристанище в Канада на 9 декември, претрупан със зърно. Акостирал е на пристанище " Шанън Фойнс " в ирландския град Лимерик на 19 декември в 10:30 локално време, а няколко часа по-късно локалната полиция стартира претършуване на борда по съмнение за трафик на кокаин.

" До момента нямаме публична информация от управляващите в Ирландия. Това, което научаваме, е от нашия сътрудник, който също не е осведомен в елементи със обстановката, той просто е очевидец и от медиите. Доколкото съм осведомен, тече интервенция по претършуване на кораба по съмнение за трафик на опиати. Аз персонално се надявам отговорните лица да бъдат разкрити оптимално бързо и да понесат цялата суровост на закона ", съобщи к.д.п. Александър Калчев, изпълнителен шеф на Параходство " Български морски флот ".

В късния следобяд от Български морски флот допълниха, че при нужда ще окажат цялостно подпомагане на всички способени управляващи и органи за откриване на обективната истина, като се надява във връзка с отговорните лица да бъде приложена цялата суровост на закона и те да изтърпят съответните наложени санкции.

Българското външно министерство към този момент е в контакт с управляващите в Ирландия, стана ясно от коментар на вицепремиера Мария Габриел.

" От страна на външно министерство сме поискали информация и защото тече сега оперативното следствие, към момента не сме получили цялостната информация ", добави Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Според The Irish Times кокаинът е открит в складово помещение под палубата на кораба, а не в товарните трюмове. Бил е в 6 огромни непромокаеми пакета, които били снабдени с проследяващи устройства и въздушни възглавници срещу поглъщане.

Предполага се, че е трябвало да бъдат изхвърлени в намерено море и прибрани с дребни катери. Вътрешният министър заяви, че има разменена оперативна информация с ирландските проверяващи.

" Екипажът е от 17 български жители и един украински. В момента имам информация, че са арестувани. Иска се единствено и само от нас информация, че екипажът, който е там са българите, че действително това са хората. За момента има доста дейна информация на равнище интернационално оперативно съдействие, тъй че занапред ще излизат обстоятелства и условия ", добави вътрешният министър Калин Стоянов.

Според информацията, с която се разполага сега корабът е благосъстоятелност на Български морски флот, само че компанията - оператор " Навибулгар Сървисиз " е записана във Валета като оператор на плавателни съдове и затова " Верила " плава под Малтийски байрак.

Има данни, че " Навибулгар Сървисиз " е със правосъдна регистрация в Република Маршалови острови, които са офшорна зона и акциите са на предявител. Установено е още, че преди да дебаркира на пристанище в Канада, корабът " Верила " е имал престой в бразилско пристанище.

Това е вторият сходен случай в Ирландия, през септември беше арестуван товарният транспортен съд " Матьо ", благосъстоятелност на латиноамериканска компания и плаващ под Панамски байрак с два тона кокаин на борда.

" Матьо " е тръгнал към Ирландия от пристанище на остров Аруба. Според специалисти, представени от ирландски медии от 5 години се създават нови направления за транспорт на кокаин към Европа.

" Да, разнообразни са пътищата на кокаина и освен на него, само че и на съвсем всички типове опиати. В момента се проучва това, което ние имаме като информация случая досега, както и сходни случаи обратно във времето. Правим разбор, от който ще изведем заключения за това какво се случва в международен мащаб по линия на опиатите и най-много превоза на наркотични субстанции ", сподели още Калин Стоянов.

Както откритият на " Верила " кокаин, по този начин и този открит на " Матьо " и с висока степен на непорочност и откакто бъде подправен с други субстанции може да се продаде на пазара на стойност пет пъти по-висока от оценката на проверяващите.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР