Половин милион души в България са със захарен диабет и

...
Половин милион души в България са със захарен диабет и
Коментари Харесай

500 000 са с диабет, българите с най-лесен достъп до лекар

Половин милион души в България са със захарен диабет и евентуално към 150 000 не знаят, че имат такова заболяване.

Това сподели проф. Цветалина Танкова , началник на Катедрата по ендокринология в МУ-София по време на конференция " Добрият надзор на диабета - инвестиция в бъдещето ".

Те е проведена от Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България във връзка Световния ден на диабета 14 ноември.
 Изгубени в бюрокрацията - значим медикамент за диабет е разполагаем, съгласно Министерство на здравеопазването, само че пациентите го търсят
Изгубени в бюрокрацията - значим медикамент за диабет е разполагаем, съгласно Министерство на здравеопазването, само че пациентите го търсят

Въпросното лекарство стана шлагер поради един от страничните си резултати - събаряне на килограми

Проф. Танкова изясни, че под 10% от заболелите с диабет имат захарен вид диабет 1, което значи, че до края на живота си те се лекуват с инсулин. Захарен диабет вид 2 съставлява нарушавания в метаболизма, като за него най-иновативният способ за лекуване е " физическо държание, включващо сън ".

Специалистът посочи, че на пазара у нас е обезпечена кардиоренална защита с две групи нови лекарства, реимбурсирани от НЗОК .

По време на конференцията бе показано изследване и бяха дадени рекомендации: Лекарите непрестанно да актуализират познанията си за ефикасността и страничните резултати на медикаментите, да се знаят съпътстващите болести на пациента, да се прави оценка на профила - млад и когнитивни нарушавания и да се организира образование за диабет за предварителна защита на следващия ден.
 Осигуряват датчици за всички деца с диабет вид 1
Осигуряват датчици за всички деца с диабет вид 1

Спешни дейности за това са набелязани на среща при премиера Кирил Петков

Положителното е, че в България има 576 ендокринолози, най-вече в Европа на глава от популацията.

Проучването сочи, че 40% от пациентите с диабет постоянно посещават персоналния си доктор, 18% не знаят какво значи гликиран хемоглобин, само че на 40% два пъти годишно им го назначава персоналният доктор, под 40% от пациентите са с % под 7% на този вид хемоглобин, което е нормата, за 70% ендокринологът дава информация на пациентите, т.е. има улеснен достъп, а 54% са добре осведомени.

В умозаключение - предлагат грижите за хора с диабет да са надзор на рисковите фактори и органна защита , което се състои в надзор на кръвната захар, на сърдечно-съдовите фактори, тегло, да се протектират сърцето и бъбреците
 На всеки 10 секунди по двама души в света се разболяват от диабет
На всеки 10 секунди по двама души в света се разболяват от диабет

България има утроена заболеваемост от диабет вид 1 при децата в съпоставените с 80-те години

" Добрият надзор е по-малко затруднения и оптимално качество на живот ", сподели проф. Цветалина Танкова.

Любомир Киров , ръководител на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари, разяснява положителния надзор на диабета и изиска джипитата да могат да изписват лекарства на пациенти с диабет. " България е единствената страна с най-лесен достъп до доктор в Европа ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР