Половин милиард лева за 6 месеца са привлечените нови инвестиции

...
Половин милиард лева за 6 месеца са привлечените нови инвестиции
Коментари Харесай

500 млн. лв. нови инвестиции за 6 месеца отчете министерството на икономиката

Половин милиард лв. за 6 месеца са привлечените нови вложения в България за последните 6 месеца .

С тази равносметка излезе на брифинг служебният министър на стопанската система Даниела Везиева в края на мандата на служебното държавно управление . На специфична гала в четвъртък тя връчи три документа клас А по реда на Закона за поощряване на вложенията. Получиха ги три компании, интензивно вложили в материална база и човешки капацитет у нас макар рецесията.

" Моите най-искрени благодарности към тези компании, които вложиха в интервали на рецесии, в интервали на неустановеност. Те освен доразвиха своите производства, а започнахме да приказваме за зелена стопанска система, да вършим крачки към кръгова стопанска система ", сподели Везиева.

Над 1500 работни места. Това е другата равносметка от работата на служебния кабинет в областта на насърчаването на новите вложения. " Можем да кажем, че след 6 месеца направихме подобен преход, че да можем да приказваме за България като страна , в която е добре да се влага ", счита икономическият министър.

Намаляването на районните несъответствия и развиване на нов вид стопанска система - кръгова и зелена. Тази съществена цел посочи началникът на Министерството на стопанската система.

Именно с тази цел ще бъде вложена забележителна сума в развиването на индустриални паркове по места. Парите ще дойдат от Плана за възобновяване и резистентност - над 423 милиона лв. . Целта е да се подтикват управниците на дребните обитаеми места да привлекат основен вложител.

Ще се влага в 3 вида инфраструктура . " Довеждаща, техническа и обществена инфраструктура. Първата са пътищата, втората - самите индустриални мощности, третата - центрове за образование, детски градини и така нататък ", посочи Везиева.

Все още няма финализирани капиталови планове от над 600-те предпочитание за вложения, за които анонсира някогашният стопански министър Кирил Петков, се разбра от думите на Везиева на въпрос на News.bg.

" От писмото за капиталово желание до реализацията минават от 6 до 8 месеца ", добави шефът на Българската организация по вложения Стамен Янев. В момента обаче в развой на сертификация били 28 плана на обща стойност 800 милиона лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР