Половин дузина общински съветници в Пловдив ще трябва да напуснат

...
Половин дузина общински съветници в Пловдив ще трябва да напуснат
Коментари Харесай

Аут от Общински съвет, ако въртиш бизнес с общината

Половин дузина общински съветници в Пловдив ще би трябвало да изоставен локалния парламент, в случай че вземат участие във компании, които въртят бизнес с локалната власт. Трусът може да пристигна поради признатия предишния месец Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Неговите преходни и заключителни разпореждания трансформират част от текстовете в различен нормативен акт - в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация /ЗМСМА/. Така в ЗМСМА е въведено ново ограничаване, което гласи, че не може общинският консултант " да е едноличен търговец, съучастник, акционер, член на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с общината, в която е общински консултант, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия ".

Това би трябвало да извади от листата на локалните парламенти всички съветници, чиито компании извършват поръчки или изобщо имат договорни връзки с общината. Ясни инструкции по какъв начин да се ползва новият текст обаче няма и в общинските препоръки всеобщо се чудят какво да вършат. Въпросите са доста: попадат ли да вземем за пример в този лист съветниците, които са представители на общината в общото заседание на сдружения като МБАЛ " Пловдив ", " Свободна зона " или " Пълдинтур инвест "?

Срокът, в който съветниците би трябвало да подадат заявления за несъответственост, е 23 февруари.

Подробности за това кои общински съветници в Пловдив могат да попаднат под ударите на новия текст очаквайте в утрешния брой на " Марица ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР